35 éves az EFMK

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ idén ünnepli átadásának 35. évfordulóját. Magyar Kultúra Napi ünnepségünk a jubileumi év nyitóeseményeként került megrendezésre.

 

„Ez az ünnep nemcsak emlékezés, hanem Kölcsey legtágabb értelemben vett örökségének folytatása, eleven valóság a Magyar Kultúra Napja. Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé” – idézet Tóthné Fajtha Anita igazgató asszony bevezetőjéből.

 

dr. Győri Ottilia polgármester asszony köszöntőjéből részlet:

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Budakesziek!


A kultúra mélyebben itatja át az életünket, mint azt elsőre gondolnánk. A beszédünk, a mozgásunk, az ízlésünk, a hétköznapi szokásaink, de az iskolák, a múzeumok, a média, a színházak szintén részei a magyar kultúrának. Ide tartozik városunk művelődési központja is, a jelenlegi épület átadásának 35. évfordulója van az idei évben. Az ezt megelőző intézmény sajnos 1973. februárjában leégett, csak néhány helyiséget sikerült helyreállítani, itt folytak tovább a programok. Az akkori művelődési ház bontása 1977. november 1-jén fejeződött be. Az átmeneti időszakban a mai Egyesületek Házába és a Híd Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat épületébe költözött a kultúrház. A jelenlegi épületet 1981-ben adták át.

 

Budakeszi Város Önkormányzata hosszú ideje dolgozik azon, hogy az 1981-ben átadott Erkel Ferenc Művelődési Központ városunk infrastrukturálisan is méltó, a kor igényeinek megfelelő kulturális központja legyen. Bízom benne, hogy mielőbb realizálódik egy olyan modern, de a környezetbe illeszkedő többfunkciós épület, mely méltó vára lehet a kultúrának városunkban a budakesziek megelégedésére.

 

Az önkormányzat nevében ezúton gratulálok az intézmény eddigi tevékenységéhez és a művelődési központ minden dolgozójának köszönöm kitartó, kiemelkedő és szolgálatkész munkáját. További lelkesedést, lendületet, erőt és további jó munkát kívánok a következő 35 évre, bízom benne, hogy már az új vagy újjá épített művelődési központ épületében.

Minden kedves vendégünknek igényes, tartalmas kikapcsolódást kívánok a mai ünnepséghez.?

 

Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Szedlacsek Emília, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője. Ünnepi beszédéből részletek:

 

Tisztelt Polgármester Asszony! Igazgató asszony! Hölgyeim és uraim, kedves ünneplők!


Megtisztelő számomra, hogy részt vehetek a mai napon a Magyar Kultúra Napja rendezvényen. Nem csak a megszokás mondatja velem azt, hogy megtisztelő itt lenni Önökkel, hanem tiszta szívből tehetem ezt. Olyan településen mondhatok köszöntőt, amelynek Himnusz szobra van és ahol a művelődési központot Erkel Ferencről nevezték el.


Az Erkel Ferenc Művelődési Központ 2016-ban ünnepli 35. éves fennállását, és meg kell azt is említeni, hogy Budakeszi Város Önkormányzata célul tűzte ki, több más elvégzendő feladata mellett, hogy új művelődési házat fog építeni.

 

A Magyar Kultúra Napján mindezt számba venni nagyon fontos. Mert meg kell őrizni értékeinket, ugyanakkor új lehetőségeket is ki kell tárnunk, ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, szükség van új fejlesztésekre, a megújuló színterekre.

 

Ezen az ünnepen mindig gondolunk az elmúlt korokra és jó ezen a napon végigtekinteni az elmúlt évszázadok magyar kultúráján. A magyar verseken, novellákon, zeneműveken és egyéb műalkotásokon keresztül élhetjük meg azt az emberi közösséget, ami magasan a hétköznapi események felett áll: a kultúrájukban azonos emberek összetartozását. Hiszen mind magyarok vagyunk, ezek a hangok, ezek a ritmusok adják a mi nyelvünk zenéjét…

 

Amikor a Himnusz születésére gondolunk, erre a nagyon különleges dátumra, akkor csak azt láthatjuk, vers született. De milyen vers, olyan, amely a nemzetünkre hihetetlen hatással volt és van a mai napig. Majd Kölcsey verse végérvényesen összefonódott Erkel zenéjével és jelképpé magasztosult. Nemzeti Himnuszunk megszületett. Kölcsey kincset adott át nekünk. Adassék alkalom minél többször hallani, mondani, legyen természetes megtanulni….

 

Isten áldd meg a magyart, Isten áldja meg Önöket és szeretteiket, kultúra iránti szeretetük adjon minél több élményt településük lakóinak.”

 

Az ünnepi műsorban közreműködött az Erkel Ferenc Kamarakórus, Farkas László karnagy úr vezetésével. Fehér Noémi és Jánosi Attila néptáncosok és a Budakeszi Népdalkör.

 

 

Tóthné Fajtha Anita az évforduló kapcsán említést tett az EFMK szakmai munkájáról:

 

„Az elmúlt 5 évben feladataink a következőkkel bővültek: tagintézményünk lett a Nagy Sándor József Emlékház és Idegenforgalmi Információs Pont. Intézményünkben működik a Budakeszi Ifjúsági Klub, melynek keretein belül elindítottuk a Budakeszi Zsonglőr klubot.


Részt veszünk országos programsorozatokon: „Kultúrházak éjjel-nappal” – a Farsangi felvonulással, „Kulturális Örökség Napon – tematikus túrákkal, a „Magyar Dal Napján” – hagyományos Rock-Keszivel, a „Mobilitás hetén” – utcai forgataggal, valamint a nemzetközi „Kihívás Napján”.


Városi rendezvényeink is bővültek illetve megújultak vagy nagyobb helyszínekre kerültek, mert már kinőtték a régit. Új rendezvényünk lett a Majális az erdei focipályán, Szent Mihály napja a Fő téri parkban, új megemlékezéseket szerveztünk a Hősök napját és az Összetartozás napját. A Városi Gyermeknap és a Családi Nap Fesztivál is kinőtte régi helyszínét.


Szorosan együttműködünk Budakeszi Város Önkormányzatával, a sváb és székely közösségekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel,, intézményekkel, helyi előadóművészekkel, de ne felejtsük el a településen működő helyi vállalatokat és vállalkozásokat sem.


A jó együttműködésnek köszönhetően szerény létszámú csapatunk mindig talál segítőkre. Így valósulnak meg városi rendezvényeink, egy-egy közös pályázattal, közös projektekkel, mint pl: Makkosmáriai „Kővel kő nélkül” színdarab, Budakörnyéki Kreatív Háló, Közbiztonsági Jótékonysági Bál, vagy az, hogy a Szent Korona hiteles másolatát Budakeszire hoztuk.


A rendezvények mellett az elmúlt 5 évben kiemelten sok pályázatot készítettünk szakmai programjaink fedezetére 12.200.000 Ft összeget nyertünk. Jelenleg is több pályázaton dolgozunk a civilszervezetekkel együttműködve”.

 

Az ünnepség zárásaként egy kisfilmet vetítettünk, melyben a teljesség igénye nélkül pillanatképeket, láthattunk az EFMK elmúlt 5 évének szakmai munkájáról.

 

 

Az ünnepség végén Budakeszi kórusok karnagyainak ajándékkönyvet adott át K. Udvari Katalin zenetanár, a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesületalapító elnöke.

 

Az évforduló alkalmából nem maradt el a hagyományos ünnepi torta sem, melyet egy kis fogadás keretében kínáltunk vendégeinknek.

 

 

Köszönet: az Andrész és Gräfl cukrászdáknak, az Erkel Gasztrónak, a Somlai Családi Borpincének és a Stelázsi zöldségesnek.

 

Az Erkel Galériában a 35 éves évforduló alkalmából egy dokumentumkiállítás rendeztünk, mely látható lesz február 14-ig.

 

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

 

Nagy Mónika EFMK munkatársa

 

 

KÉPTÁR AZ ESEMÉNYRŐL (Nagy Bertalan fotói)

Megosztom a cikket