100 éve született dr. Németh László

2017. február 3-án, az ünnepi megemlékezést követően felszentelték a Németh László közösségi teret.  Dr. Németh László (Kőrösiné dr. Merkl Hilda, Mirk István és Szemereki Zoltán) alapították a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumot, melyet 1996-ban a diákok birtokukba vehették. Az alapító plébános születésének 100. évfordulója alkalmából adták át a tiszteletére elnevezett közösségi szobát.

 

2017. január 31-én már az iskolában tartottak megemlékeztek a POKG alapítója, dr. Németh László esperes-plébános születésének 100. évfordulóján.

A reggeli ünnepélyen Szemereki Zoltán, az iskola egyik alapítója, majd Mózessy Gergely a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani levéltár igazgatója  osztotta meg  László atya életének történetét és vele kapcsolatos emlékeit.

 

Az iskola alapítása

 

Az iskolalapítás és működtetés mellett még 1990 tavaszán döntő egyházközségi képviselő-testület iskolabizottságot alakított, amelynek négy tagja, Németh László plébános, Szemereki Zoltán, Kőrösiné dr. Merkl Hilda és Mirk István sok lelkes szakember támogatásával elindította a szervezőmunkát. 1995 tavaszán meghívásos tervpályázatot írtak ki a gimnázium bővítésére. A megbízást Kauser Tibor építész kapta. Az építkezés anyagi alapját az 1993-ban kárpótlásként a községtől visszakapott tizenhatezer négyzetméteres telek képezte, a Barackosban. A fáradtságot nem ismerő munkának, a számtalan adományozónak és jótevőnek köszönhetően 1996 szeptemberében a diákok birtokukba vehették az új épületet is. Az aula csak ezután készült el, így Takács Nándor székesfehérvári püspök október 15-én ünnepélyes keretek között szentelte fel az új épületszárnyat.

 

FOTÓGALÉRIA ITT.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi videóra:

Megosztom a cikket