Zarándokok Budakeszin

Az erdőt járók Budakeszi környékén jól ismerik az új, lila „turistajelzést”: „m” betű, melynek középső szárát vízszintes vonal keresztezi. Nem mást jelöl ez a felfestés, mint az 1400 kilométeres Mária-utat, mely Mariazellt és Csíksomlyót köti össze.

 

Budakeszi abban a szerencsés helyzetben van, hogy legszebb arcát mutathatja az úton járó zarándokoknak, sőt: a makkosmáriai Angyalok Királynéja kegytemplomunk az egyik megállóhely az út során. Idén a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió szervezésében augusztus 16-án, Nagyboldogasszony ünnepe után egy nemzetközi zarándoklat résztvevőit köszönthettük városunkban.

Aki azt gondolná, hogy megfáradt, idős, messziről érkező vándorok jártak nálunk, az bizony igencsak meglepődött volna, ha találkozik ezzel a vidám csoporttal a templomnál: Lőrincz Zoltán Péter farkasréti káplán a kisgyermekes családokat kísérte végig a közel 2 km-es útszakaszon. A babakocsit próbáló erdei terep nem törte meg a fiatal családok lendületét: egymást segítve érkeztek meg a rétre, ahol a szentmise után gyerekprogramokkal is kedveskedtek nekik a szervezők. A Szent Mónika Baba-mama kör tagjainak felhívására elinduló – és közben több százas létszámra duzzadó – csoport játékos lelkigyakorlaton vett részt: köveket cipeltek, ha kellett, elcsendesedtek, és közösen mondták el azt az imádságot, amit az út különböző szakaszait járó zarándokok mindannyian elmondtak délben.

Az 1úton Nemzetközi Zarándoknap mottója ebben az évben, amint Bakács Bernadett alpolgármester szavaiból is kiderült: a család. Ha egy család szétesik, akkor a gyermekek számára maga a világ is szétesik, míg az összetartó család minden nehézséget elbír. Az összetartozás örömét, a közös elmélyülés élményét tapasztalhatták meg azok, akik az 1400 kilométeres út valamelyik szakaszán csatlakoztak a zarándokokhoz.

 

Mechler Anna

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket