Településünk legnagyobb beruházása!

„Merni annyi, mint csinálni, félni annyi, mint megbukni.” John Goddard-ot, akitől az idézet származik, a világ legnagyobb álom megvalósítójának tartják.

Legyen szó a világ 12 legmagasabb csúcsának megmászásáról, vagy a Nílus folyó végig kajakozása sem lehetett egyszerű dolog…

 

Merjünk nagyot álmodni, lehet a tanulság – dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony ezzel a nagyon találó idézettel kezdte üdvözlő beszédét Budakeszi szennyvíz-elvezetési és szennyvíztisztítási projektjének ünnepélyes aláírási ceremóniáján.

 

Budakeszi önkormányzatnak vezetői, képviselői rengeteg előkészítő munkát végeztek ebben az ügyben az utóbbi több mint tíz évben. 2010 júniusában adták be a pályázatot, amelynek összköltségvetése 3,7 Mrd forint, az önrész 255 M forint. És itt érdemes egy kicsit megállni: sikeres tárgyalásokon sikerült az önrész összegét ilyen szintre csökkenteni. Úgy is fogalmazhatunk: az eredetileg 71,7%-os uniós támogatási arányt a szerződésmódosítás szerint 93,4%-ra sikerült feltornásznunk (+ nettó 1,144 Mrd Ft többletforrást engedélyezett a kormány). Az önerő nagy részére az nyújt fedezetet, amit a város a Fővárosi Vízművektől kap a megszűnő, önkormányzati tulajdonú Keszivíz Kft. által működtetett helyi hálózat üzemeltetési jogának átadásáért.

 

 

És mit fogunk ezért kapni? Egy világviszonylatban is korszerű, membrán technológiával működő, minimális mennyiségű, ivóvíz minőségű szennyvizet kibocsátó szennyvíztisztító telepet. Tizennégy km-nyi csatorna fog épülni, 2015 első felére el is készül. Ezzel Budakeszi fejlődésének újabb jelentős pontjához érkeztünk.

 

Nagy Lajos Gábor, ügyvezető, a kivitelező Penta Kft. vezetője beszédében kiemelte: nagy volumenű, igen korszerű beruházás fog elkezdődni hamarosan. Környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy kis mennyiségű, ivóvíz minőségű szennyvizet fog csak kibocsátani. Mindez növelni fogja felelősségérzetünket, felelősségtudatunkat.

Ezután néhány adattal ismertette a beruházás méretét. A telepet 3311 köbméter szennyvíz befogadására építik, összesen 14,4 km vezeték épül (12 632 m gerincvezeték plusz 4771 m bekötő vezeték). A gravitációs csatorna különböző méretű és anyagú csövekből fog készülni, ehhez jön még több száz méter nyomóvezeték. Mindösszesen 20,5 km. Nyilvánvaló, hogy ennyi vezetéket nem lehet ?észrevétlenül? megépíteni, szükség lesz a lakosság megértésére, türelmére.

A csatornázás 2015 márciusáig, maga a telep júliusig fog elkészülni. A jótállási idő 60 hónap.

 

Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője megköszönte, hogy Budakeszi jelentős sikerének perceiben itt lehet. Nehézségekkel és buktatókkal teli út vezetett idáig. Kiemelte: településünk jól teljesített az EU-s források lehívásában. Ez a legfontosabb. Egy adattal érzékeltette az ország teljesítményét: 2010 nyarán 973 Mrd Ft-nyi kifizetés 3 év alatt 5,5-szeresére, 5103 Mrd-ra emelkedett. Ez óriási eredmény. A beruházás az itt élők mindennapjai fogja megváltoztatni. ?További jó kajakozást! ? köszönt el szellemesen a képviselő úr.

 

A beszédek elhangzása után a szerződés ünnepélyes aláírására került sor.

 

A polgármester asszony néhány praktikus dologra hívta fel a lakosok figyelmét. Budakeszi eddigi legnagyobb beruházása sok felfordulással fog járni. A munkálatok megkezdése előtt egy héttel az érintett utcák lakóit értesíteni fogják. Ezen kívül lakossági fórumokon tehetik meg észrevételeit az emberek.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket