Újrahasználati központok nyíltak Budapesten!

Sok a kacat és nem tudod hová vidd? Vagy éppen fillérekért lenne szükséged pár dologra? Akkor látogasd meg a budapesti Újrahasználati Központok egyikét!

Ha a nagytakarítás során előkerült pár dolog, amit már nem használsz, és csak a port fogja, nem kell megvárnod a lomtalanítást! Szinte biztos, hogy valaki más örülne neki, és ha leadod az egyik újonnan nyílt központban, akkor el is juthat hozzá! Sokszor olyan dolgokat kapunk ajándékba, amiből már van egy régebbi, de tökéletesen működő verzió. Ez is helyet találhat az létesítményekben.

(forrás: fkf.hu Szerző: Horváth László, FKF Zrt.)

Jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ üzemel Budapesten, a XV. és a XVIII. kerületben, az FKF Zrt. fenntartásában. A létesítmények hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló Újrahasználati Központként üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még használhatóak. Emellett a létesítmények helyszínt biztosítanak szakmai konferenciáknak, bemutatóknak, edukációs foglalkozásoknak is, amelyek során a modern hulladékgazdálkodás rendszere és folyamata mutatható be játékos formában az érdeklődőknek.

A budapesti lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált, vagy megunt, de használható tárgyait, eszközeit. Az itt leadott tárgyak a csekély tárolási, raktározási díj megfizetését követően elvihetőek bárki számára. „A SZÚK-ban leadott tárgyak 14 napra a bemutatótérbe kerülnek, ahol jelképes összegért megnézhetik és megvásárolhatják őket az érdeklődők és a rászorulók. Az el nem kelt tárgyakat civil szervezeteknek ajánlja fel a társaság.” – írja a  Rendre fel blog.

Az újrahasználati központok célja a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése mellett a rászorulók szociális megsegítése.

MI ADHATÓ LE AZ ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONTOKBAN?

Az újrahasználati központokban olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatóak le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, stb.  Az FKF Zrt. arra kéri a látogatókat, hogy csak használható állapotban lévő tárgyakat hozzanak az újrahasználati központokba. A tönkrement, használhatatlan tárgyak csak anyaguk szerint, hulladékként helyezhetőek el a kijelölt hulladékudvarokban.

Ahogyan a Rendre fel blog szerzője írja: „Fontos, hogy amit leadsz, az teljes mértékben használható, tiszta és jó állapotú legyen. Amiről úgy érzed, hogy akár egy barátodnak is nyugodt szívvel odaadnád (még ha nem is ajándékba), az nagy valószínűséggel mehet a SZÚK-ba is.”

 

Minél környezettudatosabban vásárolsz, annál kevesebb holmit kell elvinned a központba! 😉

Persze csak akkor tud igazán jól működni a rendszer, ha kereslet is megvan a tárgyakra. Tehát ha neked vagy egy barátodnak van szüksége egy-egy berendezési vagy használati tárgyra, akkor érdemes a boltok előtt ide ellátogatni! Mindenképp terjeszd a hírt rászoruló ismerőseid között is, hiszen az lenne a legjobb, ha azok jutnának a holmikhoz, akiknek valóban nagy könnyebbséget jelent ilyen olcsón beszerezni őket.

Ha már odamész, akkor gyűjtsd össze otthonról az egyéb hulladékokat is: hiszen a lakossági hulladékudvarban leadható díjfizetés ellenében a zöldhulladék, az építési törmelék, a lom, a gumiabroncs és a festék. Ugyanitt ingyenesen átveszik többek között az akkumulátort, a fáradt és étolajat, az elektromos és elektronikai hulladékot.

Cím:

Budapest XV. kerület Károlyi Sándor utca 166.

Budapest XVIII. kerület Besence utca 1/A

Nyitva tartás: Hétfőtől Szombatig: 8-20 Vasárnap: Zárva

További információkért kattints az FKF Zrt. honlapjára!

Oszd meg a cikket a barátaiddal, hogy ők is értesüljenek erről a lehetőségről!

A ZÖLDBOLT szelektív hulladékgyűjtőit ezen a linken találod! >>>

Megosztom a cikket