Újra vendégül látjuk a Filit

Székelyföld egyik legnagyobb büszkesége, a 150 tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia június elején rövid turnéra érkezik Budapestre, a Nemzeti Összetartozás Napján (Trianon) a Parlament Kupolatermében ad koncertet a Magyarországra akkreditált nagykövetek részére. Budakeszi immáron ötödször fogad be ötven székely gyermeket a turné 3 napjára.

 

Szentegyháza a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95%-a székely-magyar. A város hírnevét az idestova harmincegy éve, Haáz Sándor zenetanár által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia (becenevén a FILI) is tovább öregbíti. A Gyermekfilharmónia nyáron és télen rendszeresen koncertkörutakon szerepel az anyaországban is, így 2009. decemberében Budakeszin a katolikus templomban is fellépett a 150 tagú székelyruhás gyerekkórus és zenekar. Aki jelen volt a hangversenyen, sosem felejti el lélekemelő fellépésüket.

 

Budakeszi 2006, 2009, 2011 és tavaly után már ötödször segít a gyermekek elszállásolásánál, decemberben tizenöt család jelentkezett „befogadásra” és szerzett örömet a kis  székely gyermekeknek.

A Fili június 2-án délelőtt érkezik meg Budapestre 3 busszal, egy busznyi gyermek lesz Budakeszin elszállásolva. Vasárnap este Pesterzsébeten adnak hangversenyt, hétfőn a Vidámpark hívta meg a teljes együttest, ahol szabadtéri koncertet is adnak viszonzásul, és kedden délután szerepelnek az Országházban. A parlamenti koncert után azonnal indulnak haza Szentegyházára, az iskola még javában tart náluk is.

Aki szeretne csatlakozni a befogadó családok köréhez, érdeklődni és jelentkezni Virágh Szabolcsnál tud a 23/45-45-23 vagy a 20/941-9633 számon.

 

A Gyermekfilharmóniát személyi jövedelemadónk 1 %-ának felajánlásával is segíteni tudjuk, a rendelkező nyilatkozat innen letölthető.

A Filiről bővebben a fili.ro és a fili.hu oldalakon olvashat.

 

B.G.

 

Megosztom a cikket