Új időszámítás kezdődhet az önkormányzatok életében

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr 2012. november 16-án Zsámbékon tartott sajtótájékoztatót, ahol Csenger-Zalán Zsolt kettős minőségében ? mint a terület fideszes országgyűlési képviselője és mint Zsámbék város polgármestere ?  házigazdaként köszöntötte a belügyminiszter urat és a megjelent vendégeket. A Buda Környéki Televízió rögzítette az eseményt.

 

 

 

?Félig-meddig hazaérkeztem Zsámbékra, hiszen korábbi munkámból kifolyólag jól ismerem ezt a területet? ? kezdte beszédét Pintér Sándor. Az embereket leginkább érdeklő kérdés, hogy milyen a lakóhelyük közbiztonsági helyzete. Elmondhatjuk, hogy a város közbiztonsági helyzete az országos átlaghoz viszonyítva jó. Ez főleg annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban a tettenérés területén jelentős eredményeket ért el a rendőrség. És ? ígéretünkhöz híven ? ez év végéig minden körzeti megbízotti állást be fogjuk tölteni. Tehát itt Zsámbékon is a körzeti megbízotti állás be lesz töltve.

?A belügyminisztérium rendkívül szerteágazó munkát végez? ? folytatta beszédét a miniszter úr. Ezek közül az egyik legfontosabb az önkormányzatok istápolása. Kormányra lépésünkkor 1247 milliárd adóssága volt az önkormányzatoknak. Ehhez még 300 milliárd forint ki nem fizetett számla járult. Meggyőződésünk, hogy így megfelelő önkormányzati tevékenységet végezni nem lehet. Ezért kormány döntése alapján mintegy 1500 önkormányzatnak (az 5000 fő alatti településeknek) teljes adósságállományát átvállalja a kormány, kifizeti a bankoknak. Ez bizony nem kis összeget jelent, kb. 95-100 milliárd forintot.

Természetesen azt is szeretnénk, ha ezek az önkormányzatok újból ne adósodnának el. A régi magyar közmondást idézve: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Emiatt a kormány gátakat épít be gazdálkodásába.

Gondolt a kormány azokra az önkormányzatokra, akik nem adósodtak el. Ők sem fognak kimaradni az állami juttatásokból.

 

A belügyminisztérium szerteágazó tevékenységéhez rengeteg minden tartozik (tűzoltóság, katasztrófavédelem, a polgárőrség, a teljes vízügy stb.). Kiemelt tevékenységünk a közfoglalkoztatás. 2012-ben 132 milliárd forintot kapott a kormánytól a minisztérium, és 270 000 embert foglalkoztattunk. ?A mi ars poeticánk az, hogy ne segélyekből éljenek meg az emberek, hanem munkájukból; a gyerekek úgy szocializálódjanak, hogy a családban dolgozni kell? ? fejtette ki Pintér Sándor.

Fontos terület a bevándorlási és az állampolgársági feladatok elvégzése. Több mint 200 ezer főt fogadtunk be, akik állampolgársági esküt is tettek.

 

Újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette a véleményét a miniszter úr a rendőri korrupcióról. ?Az a rendőr rombolja a rendőrség tekintélyét, akit nem derítünk föl, és több állampolgár bizonyítja a korruptságát.?

A térfigyelő rendszerekkel kapcsolatos elmondta, hogy idén 500 millió forintot használhattak fel az önkormányzatok. ?Zsámbék is nyert 10 millió forintot ebből? ? vetette közbe a polgármester úr.

 

?Számítanak-e a polgárőrség munkájára, hogyan tudnak velük együttműködni? ? hangzott a következő kérdés. A polgárőrség összekötő kapocs lehet a lakosok és a rendőrök között. Egy-egy kisebb településeken az ő jó együttműködésük jelentheti a biztonságot. Megalkottuk a polgárőrségről szóló törvényt, jelentős, 700 milliós támogatást kapnak jövőre.

Lesz-e Zsámbék városában rendőrőrs? A város közbiztonsági helyzete ezt nem indokolja, de, ahogy már korábban volt róla szó, január elsejétől körzeti megbízott fog működni.

Jelent-e plusz költségeket a járási székhelyeknek a rendőrség bővítése (közbiztonsági és bűnmegelőzési alcsoportok)? ?Nem rovunk külön terheket a járásokra, az Országos Rendőr-főkapitányság finanszírozza a létszámbővítéseket? ? mondta határozottan Pintér Sándor. Több rendőrt látunk majd az utcákon, az irodai dolgozók pedig kevesebben lesznek.

 

A sajtótájékoztató végén Csenger-Zalán Zsolt elmondta, hogy Zsámbék közbiztonsági helyzete az országos átlagnál jobb, az emberek közbiztonságérzete nőtt. Mivel Zsámbék lakossága éppen csak túllépte az 5000 főt, így az adósság teljes állami átvállalásáról nem lehet szó, de segítséget jelent a település számára ez az intézkedés.

 

 

SZTM

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket