Tilos, mégis kötelező

Szinte minden iskolában elvárják az osztálypénzt, pedig az oktatás ingyenes; nem kérhetnek kötelező pénzt a szülőktől.

Osztálypénz ? amióta világ a világ, ismerjük a fogalmat. Mindig vinnünk kellett év elején (meg közben meg a végén), tábor előtt, ünnepségek előtt, meg úgy egyáltalán. Ma sincs ez másként: szinte minden iskolában van havi összeg (500?2 000 Ft), amit a szülőknek le kell adniuk. Csakhogy az oktatás ingyenes, kimondottan törvény tiltja, hogy a szülőket osztálypénz fizetésére kötelezzék, miközben a tanszerek már amúgy is több tízezer forintba kerülnek. Az óvodák, sőt a bölcsődék nagy részében is kell fizetni, ráadásul a tisztasági csomagot is meg kell vásárolni.

? Nem kérhet osztálypénzt a szülőktől a pedagógus ? nyilatkozta a Magyar Nemzet című lapban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. ? Bármiféle pénz gyűjtéséről csak a szülők dönthetnek, és a befizetés nem lehet kötelező. Az így összegyűlt pénz nem az iskoláé, még akkor sem, ha a kezelésével a pedagógust bízzák meg.

Többnyire valóban ajándékokra és rendezvények költségeinek fedezésére használják ezt az összeget, például ebből mennek kirándulni (bár az uzsonnát a szülők csomagolják), ám előfordul az is, hogy az intézmény ?benyeli? a szülők forintjait, és például fogyóeszközöket vesz belőle.

Budakeszi Hírmondó/nlcafe.hu

Megosztom a cikket