Budakeszi delegáció Neckarsulmban

Választott testvéreinket látni mindig nagy öröm!

2013. júniusban ünnepeltük Neckarsulm németországi várossal testvérvárosi kapcsolatunk 20. évfordulóját. Akkor vendégül láthattuk partnerünk delegációját.

Ezúttal Budakeszi város küldöttsége utazott, hogy a jeles évfordulót odakint is megünnepeljék.

 

 

Meg kell hagyni: vendéglátóink megadták a módját, hogy emlékezetes legyen a jubileum! A német kisvárosnak több országbeli várossal van testvérvárosi szerződése, mi ezek közül a legfiatalabbak vagyunk.

 

Az ünnepség kezdetén Joachim Scholz, Neckarsulm főpolgármestere köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Ünnepi beszédében megemlékezett mindazokról, akik bármit tettek az elmúlt években a példamutató kapcsolat elmélyítéséért.

 

Az alábbiakban küldöttségünk néhány tagja fejti ki gondolatait az elmúlt 20 évvel kapcsolatban, illetve a jelenlegi utazásról mondja el véleményét. Először is dr. Csutoráné, dr. Győri Ottilia, városunk polgármestere említi, hogy vendéglátónk mindent megtett, hogy ez a látogatás örökre emlékezetes maradjon. A két város hagyományos kapcsolatformái mellett (oktatási, kulturális, sport stb.) mindent meg kell tennünk a gazdasági együttműködés elmélyítéséért.

 

A delegáció tagja volt többek között dr. Darkó Jenő történész is. A látogatás során a vendégek megtekintették Bad Wimpfent, a kis ?ékszerdoboz? városkát. Erről ejtett néhány szót Darkó úr, kiemelten a gyönyörű evangélikus templomról, ahol csodálatos szárnyas oltárok találhatók, a kálvárián pedig XV. századi homokkő szobrokat láthatunk.

 

Czifra Zsuzsanna, a SZIA igazgatónője természetesen a testvérvárosi kapcsolat oktatási aspektusáról beszélt. Mivel a budakeszi iskola német nemzetiségi általános iskola, a nyelvgyakorlásra adódhat lehetőség, ha ezek a kapcsolatok ténylegesen élők.

 

A Buda Környéki Televízió felvétele – beszámoló a BKTV honlapján

 

Kőrösiné dr. Merkl Hilda, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium nyugalmazott igazgatónője a testvérvárosi kapcsolatok kialakulásának geneziséről mondott el érdekes részleteket, hiszen a kezdetek rejtettek magukban buktatókat. A 90-es évek elején aztán fokozatosan realizálódtak mindkét település szándékai, és 1993. június 13-án aláírták a testvérvárosi szerződést. A kapcsolatok azóta elmélyültek, személyes barátságok szövődtek. Különlegesen megható, hogy a két város katolikus és evangélikus egyházai között gyümölcsöző kapcsolat alakult ki. A legfrissebb formája az együttműködésnek a ?művészek cseréje? program.

 

De térjünk vissza magára a jubileumi ünnepségre! Scholz főpolgármester úr ünnepi beszéde után városunk első embere válaszolt röviden. Mint elmondta, a partnertelepülések mindent megtettek a kapcsolatok kialakításáért, működéséért, így azok dinamikusan fejlődnek, de keresnünk kell az új ? pl. a gazdasági ? lehetőségeket. ?Nehéz pillanatokban születnek meg az életre szóló barátságok? ? mondta befejezésképpen, utalva arra a nagyon furcsa helyzetre, ami a két település között létrejött a II. világháború után, illetve a kezdeti nehézségekre. Legvégül Budakeszi ajándékát adta át: egy mamutfenyő csemetét, ami a két település egyre növekvő kapcsolatát jelképezi.

 

Az ünnepség zárásaként a testvérvárosi szerződés hivatalos dokumentumainak aláírására került sor.

 

Reméljük: sokszor 20 évet megél még ez a szép együttműködés!

 

Szabó Tibor Mihály

Fotók: Huber-Szabó Lőrinc

Megosztom a cikket