Terepfutó verseny Budakeszin

Budakeszi lakosai fölöttébb el vannak kényeztetve, hiszen annyi hegy, völgy, domb illetve erdő öleli körül a kisvárost, amennyi országos szinten is a legzöldebb települések közé emeli. Ez a hatalmas „kincs”, melyet sokan ki sem aknáznak, azon túl, hogy észrevétlenül mindennapjainkat is zöldebbé varázsolja, első osztályú terep a természetben sportolni vágyók számára. Bár a mai napig is sokaknak a Budakeszi és a sport főnevek összekapcsolása a télisportokat juttatja észbe, az elmúlt évek/évtizedek gyenge teleinek köszönhetően, ez mára már sajnos többnyire csak emlék.

 

Másik oldalról nézve, egyre többen hódolnak a futásnak, ami kétségkívül, minden sport alapja és tán a legkönnyebben elérhető mozgásforma. Jótékony, élettani hatásait nem ez az írás hivatott ragozni, de örömmel konstatálhatjuk, hogy napról napra egyre többen húznak nyúlcipőt és mennek ki a szabadba futni. Nincs ez másként Budakeszin sem, illetve a környező erdeinkben. A sok egyéni futó mellett, immár futócsapatok ill. közösségek is öregbítik e csodálatos sport hírnevét.

2017. március 12-én pedig egy  – remélhetőleg – hagyományteremtő rendezvényre fog sor kerülni. Budakeszi egyelőre egy 4 alkalomból álló versenysorozat 2. állomásának fog otthont adni. A Garamszegi Zsolt által jegyzett WadkanZ Multisport Egyesület 2016-ban rendezett először terepfutó versenyt Biatorbágyon. Aki valamelyest is járatos terepfutó körökben, az jól tudja, az ilyen versenyekre hatalmas és hála Istennek növekvő igény van Magyarországon, nemtől, kortól függetlenül.  A biatorbágyi sikeren felbuzdulva a főszervezők úgy döntöttek, hogy sorozattá bővítik a megmérettetést itt a régióban, így született meg a Törökbálint – Budakeszi – Budaörs – Biatorbágy 2017-re tervezett széria. Az első, törökbálinti verseny február 12-én zajlott le, s minden szempontból sikeresnek bizonyult, hiszen a 3 különböző távon közel 300 futó állt rajthoz.

Nem lesz ez másként Budakeszin sem: S (8 km), M (14 km) és L (31 km) távokon lehet versenyezni. A wadkanz.hu sportklub vezetői e sorok íróját tisztelték meg bizalmukkal és kérték meg, hogy az útvonalat „kitalálja”. Soha rosszabb feladatot!

A versenynek a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium tornaterme fog otthont adni, mint a rendezvény bázisa. Innen a Kossuth Lajos utcán keresztül éri el majd a mezőny a Budakeszierdőt. Elhaladva a sípálya mellett a Virágvölgy érintésével jut fel a mezőny a Csacsi-rétre, majd a katonasírokig, ami után nem sokkal a 8 km-s táv jobbra visszafordul Budakeszi irányába. A közép- és hosszútáv futói a Vasas Síház mellett buknak át a Svábhegy gerincén, majd a Szent Anna kápolna után érik el a Tündérhegyi utat, ahonnan a legvadregényesebb erdei szerpentin ösvényen, 10-15%-os emelkedőket legyűrve jutnak fel a János-hegy csúcsára az Erzsébet-kilátóhoz. Innen Makkosmária felé vezet az útvonal, de még azelőtt a középtáv visszafordul Budakeszire, a hosszútáv pedig átfut Budaörsre, majd egy másik útvonalon vissza.

Szeretettel hívjuk és várjuk Budakeszi minden lakosát, ha nem is futni, de legalább drukkolni. A futókat is szeretettel várja a Wadkanz Multisport, hiszen aki valamelyest edzésben van, könnyen magáévá teheti a 8 km-es rövidtávot, de a 14 km-es táv sem teljesíthetetlen feladat. A 31 km hosszútávot azonban csak az edzésen lévő, rendszeres terepfutóknak ajánljuk, hiszen az a maga +840 méteres pozitív szintemelkedésével, komoly erőpróba, terepfutós hasonlattal élve: nem az angolkisasszonyok teadélutánja.

A szervezők köszönnek minden támogató hozzájárulást, külön köszönet illeti a Buda Környéki Televíziót, mely megörökíti a lelkes kezdeményezést.

 

Találkozunk március 12-én délelőtt.

Futásra fel!

 

Információk, nevezés: wadkanz.hu

 

Huber-Szabó Lőrinc

A Buda Környéki Televízió által készített törökbálinti futóverseny felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi videóra:

Megosztom a cikket