Tematikus túra a Budakeszi Arborétumba és a Lóháton Budakeszin Egyesület lovas tanyájára

A Budakeszi Idegenforgalmi – Információs Pont ismét tematikus túrát szervezett, melynek célpontjául a Budakeszi Erdészeti Arborétumot és a Lóháton Budakeszin lovas tanyáját jelölte meg. Az előző túrák során kapott jelzések és az internetes szavazás alapján igény mutatkozott a budakesziek által is alig ismert több, mint 50 éve alapított, mára több mint 1000 növényfajtát bemutató Budakeszi Erdészeti Arborétum megtekintésére.

 

A főleg tűlevelű fáiról híres gyűjteményt csoportosan lehet látogatni. A látogatásra előzetes jelentkezéssel fogadtuk az érdeklődőket, telefonon és e-mailben egyaránt. Szakvezetésre a Budakeszi Erdészet nyugalmazott erdészét, Apatóczky István urat kértük fel, aki szívesen állt rendelkezésünkre. Köszönettel tartozunk a Budakeszi Erdészet vezetőjének, Keszléri Józsefnek, aki lehetőséget biztosított arra, hogy a budakeszi csoport kedvezményesen látogathasson az arborétumba.

Szép, derült időben 9 órakor indult el a mamutfenyőktől a kb.15 fős lovastanyára igyekvő csoport. Hieber Mónika, a lovasiskola házigazdája fogadott és kalauzolt el bennünket a Lóháton Budakeszin Egyesület tanyáján. A látogatók találkozhattak a nemrégiben született kiscsikóval, betekintést nyerhettek a lovas iskola életébe, megsimogathatták a kezesebb lovakat, pihenhettek az előkészített nyugágyakon. A gyerekek kipróbálták a mászókát és trambulint. Megkóstoltuk a finom, házi sajtkészítményeket, és friss kecskesajtot is lehetett vásárolni, illetve a túrázókat mangalicazsíros kenyér is várta.

10:30 órakor átsétáltunk az erdészet főbejárata elé, ott csatlakozott hozzánk az arborétumba készülő nagy létszámú csapat. Végül a 30 főre maximalizált csoport helyett 42 fővel jutottunk be (ezúton köszönjük a szakvezetőnek) az arborétumba. Apatóczky István beszámolt az arborétum megalakulásáról, történetéről. A sétánk során közelről is megismerhettünk számos mérsékelt övi fenyőfélét, cserjefajtákat. Örömömre szolgált, hogy a túrán 28 felnőtt mellett 14 gyermek is részt vett, a legkisebb egy csupamosoly 5 éves kisfiú volt. A túrára elkísért bennünket egy magyar vizsla is, aki szemmel láthatóan boldogan vette birtokba a hatalmas területet.

A kiránduláson résztvevő, Budapestről érkező Faragó Imre az alábbi kedves sorokat küldte számunkra:

“Nem olyan rég értem haza Budakesziről, nagyon jó volt ez a mai arborétumba szervezett túra. Igazából csak amiatt gondoltam, hogy írok pár sort, hogy megköszönjük. Ott a helyszínen nem nagyon volt rá lehetőség. Picit meglepett, hogy ilyen sokan jelentkeztek; ahogy mondtam is ott a tó mellett, én kb. 10-20 résztvevőre számítottam. Ez is igazolja azt, hogy az embereket tényleg ki lehet mozdítani otthonról és van egy olyan réteg, akik valóban fogékonyak egy-egy település idegenforgalmi szempontból fontos vagy érdekes látnivalóira. A Budakeszi Arborétumot valóban jó volt kicsit megnézni, megismerni; legalábbis nekem személy szerint nagyon tetszett, és úgy vettem észre, hogy a többieknek is.”

 

Köszönöm minden túratársamnak a részvételt. A tematikus utak hamarosan folytatódnak.

Továbbra is várom túraötleteiket az iip@efmk-budakeszi.hu e-mail címre.

 

Oszlánszki Szilvia
idegenforgalmi munkatárs
Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pont

 

További fotók a túráról itt található

Megosztom a cikket