TELTHÁZAS KÖZMEGHALLGATÁS – SOK KÖZÉRDEKŰ KÉRDÉSRE SOK ÉRDEMI VÁLASZ

Dr. Győri Ottilia polgármester részletes beszámolójában a megvalósult beruházásokról és a tervekről is szólva kiemelte, az önkormányzat arra törekszik, hogy Budakeszi egy fejlődő, élhető város legyen. Ezt szolgálja az Orvosi Rendelő felújítása, az új iskola építésének támogatása, a Mosolyvár Bölcsőde bővítése, a Budakeszi piac fejlesztésére beadott pályázat, a Budakeszi Tanuszoda megvalósulása, valamint számos belterületi út felújítása is.

A polgármester szólt arról is, hogy az önkormányzat a szociális segélyek és támogatások éves keretéből a korábbi évekkel megegyező mértékben támogatja a szociálisan rászorulókat.  Erre évente 17 millió Ft-ot fordítanak, melyből finanszírozzák a települési segélyeket, a szociális tűzifát, 150 rászoruló család és 550 nyugdíjas év végi Erzsébet utalványát, pedagógus napra 10.000 Ft-ot minden Budakeszin dolgozó pedagógusnak, és szintén 10.000 Ft-ot az alapellátásban dolgozó egészségügyi dolgozóknak.

Az önkormányzat a civil szervezetek működését is támogatja, melyre idén 2,5 millió Ft-ot biztosítottak. A nyugdíjas klubok programjait is ennek keretében támogatják. Dr. Győri Ottilia szólt arról is, hogy az önkormányzat a közvilágítást is folyamatosan fejleszti Budakeszin. Az utóbbi két évben jelentős fejlesztések valósultak meg ezen a területen is.

Az önkormányzat közvilágítási tervet készíttetett azokra a belterületi településrészekre, ahol nem volt megoldott a közvilágítás, valamint a közvilágítással ellátatlan utcákra. Mindezeken túl egyedi lámpatesteket is felszereltek számos budakeszi utcában. A közvilágítás fejlesztésére összesen 157 millió Ft-ot fordított eddig az önkormányzat és a munkák tovább folytatódnak. Elhangzott, hogy az utóbbi években számos utat sikerült felújítani, ezek közül többet is felsorolt a polgármester, és hozzátette, a tavalyi évben nyújtotta be az önkormányzat a Budakeszi belterületi útjainak felújítására vonatkozó pályázatot, melyre 150 millió Ft támogatást nyertek. A kivitelezés során számos, előre nem látható többletmunka keletkezett, melynek – az önrésszel együtt – 66,8 millió Ft-os finanszírozását az önkormányzatunk biztosította.

A polgármester a továbbiakban számos fontos, megvalósult, és folyamatban lévő önkormányzati beruházás részleteit is ismertette. Ezt követően a közlekedési nehézségekről szólva úgy fogalmazott, azok minden budakeszi lakost érintenek. A helyzet megoldása pedig olyan feladat, amit az önkormányzat önmagában nem képes megoldani, ezért számít az állam, a kormányzat közreműködésére, illetve Csenger-Zalán Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének a közvetítésére, és a budakeszi lakosok javaslataira, észrevételeire is, hangsúlyozta dr. Győri Ottilia polgármester.

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, fontos a lakosok véleményét is meghallgatni, ezért nagy jelentőségű rendezvény a december 3-ra összehívott közlekedési fórum, de arra is figyelmeztetett, senki ne higgye azt, hogy a város évtizedes közlekedési problémáit egy csapásra meg lehet oldani. Megerősítette, hogy a budakesziek számíthatnak a támogatására a jó megoldások kidolgozásában, keresztülvitelében.

Ohr Alajos alpolgármester a közlekedési kérdéseket érintve bejelentette: jövő év elejétől „kék” buszjáratok közlekednek majd Budakeszi és az M4-es metró kelenföldi végállomása között. Az már biztos, hogy csúcsidőben kb. negyedóránként közlekednek majd a 188E jelzésű buszok, a nap további részében 188-as jelzéssel közlekednek majd Kelenföld és Budakeszi Honfoglalás sétány között. További részleteket is közöl majd az önkormányzat, amint a dokumentumokat minden érintett fél az aláírásával és pecsétjével véglegesítette.

A közmeghallgatáson téma volt az új iskola megépülése kapcsán a közoktatás helyzete is. A felszólaló önkormányzati képviselők azt hangsúlyozták, hogy az önkormányzat minden olyan megoldásra nyitott, ami a budakeszi szülők és diákok érdekeit szolgálja. A legfontosabb, hogy az ügyben érdemi párbeszéd legyen, minden érintett bevonásával.

Több kérdés érkezett az utak felújításával, a csapadékvíz elvezetésével és a közvilágítás bővítésével kapcsolatban, melyeket a városvezetők és az önkormányzati képviselők sorra megválaszoltak. Elhangzott, hogy a költségvetési források, lehetőségek függvényében az önkormányzat igyekszik minden jogos igényt teljesíteni.

A BVV Kft. városüzemeltetési tevékenységével kapcsolatban több lakos is egyértelmű elismerésének adott hangot, mondván, az önkormányzati tulajdonú cég vezetőváltása óta látványos eredményeket mutatott fel.

A rendezvény végén elhangzott, hogy minden budakeszi lakost tisztelettel és szeretettel várnak a december 3-i közlekedési fórumra is, illetve ezt megelőzően december 1-én a művelődési ház melletti közösségi téren a jégpályaavató Jég és Fény Fesztiválon.

Megosztom a cikket