Tehetségbarát önkormányzat-díjat kapott Budakeszi

A Tehetségbarát önkormányzat-díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A kitüntetést idén Budakeszi, Zalaegerszeg, Biatorbágy, Zirc, Kaposvár és Páty önkormányzata kapta.

A Budakeszit a díjátadón dr. Győri Ottilia polgármester és Bakács Bernadett tanácsnok képviselte. Bonis Bona-díjat kapott a budakeszi néptánc-pedagógus, Mózesné Kulánda Nikolett is. Gratulálunk!
Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján.

Mózesné Kulánda Nikolett néptánc-pedagógus átveszi a Bonis Bona-díjat Novák Katalin államtitkártól

Novák Katalin szerint a koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények vannak, sokan azt hiszik, most hátra lehet dőlni, mert elég a túlélés, de akiben tehetség, akarat és kitartás van, meglátja a rendkívüli helyzetben a lehetőséget, és akkor is dolgozik, amikor mások pihennek. A tehetséges fiatalok, az őket felkaroló pedagógusok, a tehetség ügye mellé álló ismert emberek reményt adnak arra, hogy Magyarország képes a „kanyarban előzni” – fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin elmondta: a Nemzeti Tehetség Programban évente több mint hárommilliárd forintból 350 ezer tehetséges fiatalt támogatnak. Jövőre erre a célra 3,6 milliárd forintot fordítanak, az adójuk egy százalékát a programnak felajánló magyarok száma közelít a 300 ezerhez – emelte ki.
A pályázati felhívás az alábbi felületen érhető el: https://tehetsegunk.hu/

Pályázatunk összefoglalója:

Budakeszire sok fiatal család költözik, a népességen belül a fiatalok aránya 33%. A népesség 40%-a diplomás. A lakosság számára kiemelkedően fontos, hogy helyben megvalósuljon a magas szintű oktatás, a tehetség kibontakoztatása. Örömmel teszünk eleget ennek az elvárásnak.

 1. Az új, minden korszerű oktatási eszközökkel felszerelt iskola építéséhez 500 millió forinttal járultunk hozzá. A felső tagozatos diákok oktatásában az okos eszközök használata így megvalósult.
 2. A pedagógusok tehetségfejlesztő munkáját azzal ösztönözzük, hogy 2018-tól kiírtuk a „Budakeszi Oktatásért” pályázatot, melyben három tanár kap havonta bruttó 75 000 Ft juttatást (az érdi tankerület, Sárközi Márta egy negyedik tanár díjazásával járul hozzá a kezdeményezésünkhöz) –, melynek célja: ösztönözni a minőségi nevelési, pedagógiai programok bevezetését innovatív módszerek megjelenését. Havi nyílt órával, szakmai nap tartásával érjük el a tudásmegosztást. A programunk azért sikeres, mert havi rendszerességgel támogat, és a közoktatásban ösztönzünk tehetség azonosító tevékenységre.

Példa az eredményekre:

 • A) elsős matematika óra LEGO alkalmazásával,
 • B) a 9. osztályosok robotot programoznak,
 • C) furulyaoktatás alsósoknak zeneszerzési ismeretek átadásával az improvizáción keresztül,
 • D) ötödikes biológia óra folyamatos interaktivitással, légző és koncentrációs gyakorlatokkal, ének beiktatásával, melynek célja a tanulás módszertanának megtanítása is,
 • E) Nyolcadikban a diákok bírósági tárgyalást vezetnek le, melyben a vádlott a dohányzás, és belefér az egészséges és dohányos tüdő működésének ultarahangos képe, miközben gyakorolják a nagy közönség előtt tartott beszéd technikáját, az iskola hetedik osztályosai, a tanárok, szülők, szülői szervezetek előtt.

Ösztöndíjjal jutalmazzuk a tehetséges diákokat, alsóban 5000 Ft, felsőben 10 000 Ft-ot, gimnáziumban havi 15 000 Ft-ot kaphat két kiemelkedően teljesítő diák – az érdi tankerület itt is hozzájárult kezdeményezésünkhöz plusz egy tanuló támogatásával.
Pedagógus díjjal jutalmazzuk a példaértékű tanári munkát 2013 óta, mely nettó 100 000 Ft-al jár.
Fiatal tehetségeinket Ifjúsági díjjal ismerjük el.
„Kreatív Háló” programmal a Művelődési Ház, Családsegítő közös munkájával a hátrányos helyzetű fiatalokat ismertettük meg az alkotás örömével.
Támogatjuk azokat a civil szervezeteket, melyek tehetséggondozó munkát végeznek. (Évi 4,5 millió forintos keretünk van rá).

Mire fordítjuk a támogatást?

Igényfelmérést végeztünk iskoláinkban, ennek eredménye a következő:

 1. Az általános iskola mentort foglalkoztatna az évfolyamot ugró tehetséges diákok számára;
 2.  Grafikus tanárt hívna óraadónak a MOME-től;
 3.  Programozást oktatna a harmadik osztálytól, több iskola a sakk oktatás támogatását kéri;
 4.  a Zeneiskola mesterkurzust tartana művészek bevonásával;
 5.  a Nagy Sándor József Gimnázium a „Kreatív írás” szakkört kiterjesztené a nyolcadikosoknak is, és érettségiig folytatná;
 6.  Sport alap létrehozását kérik a rászoruló családok gyerekeinek felszerelés vásárlásra és utaztatásra;
 7.  Több tanár innovatív szakmai munkájának támogatása, ha a járványhelyzet lehetővé teszi a Budakeszi Oktatásért pályázat kiírását vagy módosított megvalósítását.

Budakeszi Hírmondó 23. oldal.

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/09/Hirmondo-2020-09-2.pdf

Megosztom a cikket