Tájékoztató szülők részére

Tisztelt Szülők!

Mint arról értesülhettek a Budakeszi Város Önkormányzat honlapjáról, valamint a Budakeszi Hírmondó, és a Budakeszi Mosolyvár facebook oldaláról megjelent Polgármesteri utasítás értelmében

bölcsődénkben 2020. május 20. szerdától

az ügyeleti rendet normál nyitvatartási rend váltja fel

Szeretettel várunk minden gyermeket, akinek szülője/gondviselője az intézményi ellátás mellett dönt. Kérjük Önöket, hogy e-mailben legyenek kedvesek jelezni, hogy ki kéri az ellátás biztosítását, mikortól számíthatunk a gyermek érkezésére, és hogy tudják- e vállalni a fokozatos szülő nélküli visszaszokást, melyről később részletesebben írunk.

Továbbra is szükséges a gyermek érkezését megelőző nap 8 óráig, lehetőleg írásban jelezni az ellátási igényt a bölcsődei ellátás/étkezés megszervezése érdekében.

A bölcsődébe érkezés első napján szükséges egy szülői nyilatkozat kitöltése a gyermek egészségügyi állapotával kapcsolatban, miszerint tudomása szerint a gyermek nem szenved fertőző betegségben. A nyilatkozatot mellékletben is csatoljuk.

Járványos időszakban még fokozottabban be kell tartanunk azt a szabályt, hogy beteg gyermek nem járhat közösségbe.

Abban az esteben, ha fertőző betegség tüneteit észlelik a kisgyermeknevelők a gyermeken, azt azonnal jelzik a szülőknek. Fertőző betegség tüneteinek észlelésekor, a gyermeket haladéktalanul el kell különíteni. A gyermek a teljes gyógyulásig az intézményt nem látogathatja, egészséges igazolással térhet vissza.

A gyermekek ellátása továbbra is a Bölcsődei Nevelés-Gondozás Országos Alapprogramja alapján folyik, az ott megfogalmazott alapelvek betartásával, a gyermekek igényeinek, életkorának megfelelő bánásmódot biztosítva.

A rendkívüli járványhelyzet idején a gyermekek fogadására a főbejáratot tudjuk biztosítani, mindenkor a csengő használatával, ahol fogadjuk és segítjük az első napokban a szülőket. Kérjük Önöket, hogy a bölcsőde területén viseljenek szájmaszkot! Amennyiben nem rendelkeznek maszkkal, igény esetén ezt biztosítani tudjuk.

Tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy egy gyermeket csak egy személy kísérhet be az intézménybe. Kérjük, hogy a bölcsődébe érkezéskor minden esetben fertőtlenítsék kezüket a kihelyezett kézfertőtlenítővel, használják a fertőtlenítő oldatos lábtörlőt.

A bölcsőde előterébe az érkezők számára biztosítjuk a széles hatásspektrumú, gyors behatási idejű kézfertőtlenítőt szenzoros és pumpás adagolóban kihelyezve. Az adagolók mellett kifüggesztésre kerültek a helyes kézfertőtlenítés útmutatói.

A bölcsőde területére a szülők az egység átadójáig, vagy az udvarra jöhetnek be, törekedve arra, hogy a legrövidebb időt töltsék az intézményben. Az átadóban egy időben csak egy család tartózkodhat, ezért kérjük türelmüket az esetleges várakozás idejére. Amennyiben az időjárás engedi, törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb időt töltsük a szabad levegőn, az étkezések, és esetleg a kint alvás megszervezésének lehetőségével is számolva. Kérjük, hogy legyen a gyermeknek az időjárásnak megfelelő öltözete, legalább 3 váltás mennyiségben. Lehetőség szerint a ruhák megválasztásakor törekedjenek arra, hogy a réteges öltözködést biztosítani tudjuk, felkészülve, hogy hűvösebb időben is a lehető legtöbb időt tudjunk a szabadban tölteni. Fontos szempont továbbá, hogy a ruházat a gyermek számára kényelmes, méretben megfelkelő legyen.

Kérjük bölcsődébe érkezést követően a gyerekek mindenkori átöltöztetését, az otthoni és bölcsődei ruházat elkülönített zsákban történő, szekrényben való elhelyezését.

Kérjük a szekrénybe elhelyezni az otthonról hozott kis kedvenceket, „rongyikat” is! Nem tudjuk a csoportszobában tartani ezeket az otthonról hozott tárgyakat, a gyermekeknek azokat csak az alvás, elalvás segítésére tudjuk odaadni. Kérjük, hogy erre otthon készítsék fel a szülők a gyerekeket.

Ezen túl fontos a gyermekek felkészítése a bölcsődébe való visszatérésre is. Az ügyeleti időszak alatt az volt a tapasztalatunk, hogy a gyerekek változóan reagáltak a visszatérésre. Volt, aki könnyen vette az akadályt, aki az első napokban szomorkodott ugyan, esetleg volt kis sírás is, azonban könnyen megnyugodott, és a második naptól felszabadultan tudott játszani, de volt olyan is, aki egész nap sírdogált, és nem tudott elmélyült játékba kapcsolódni. Minden gyermek egyedi, egyedi megoldásokkal igyekszünk a szülőket és gyermekeket a visszatérésben is támogatni. A visszaszoktatásnál segítségül szolgálhatnak az online térbe feltöltött kisgyermeknevelői anyagok. A classroom felületre feltöltött anyagokat kérjük, hogy nézegessék a gyerekekkel, hogy lássák hallják kisgyermeknevelőiket, idézzenek fel szép, kellemes emlékeket a bölcsődével kapcsolatban, beszélgessenek sokat a témáról. Önök ismerik legjobban gyermeküket, ezért kérjük, hogy a kisgyermeknevelőkkel egyeztetve, beszéljük át a gyermekek visszatérésének, fokozatos visszaszoktatásának lehetőségeit. Aki teheti, javasoljuk a fokozatos szülő nélküli visszaszoktatást, melynek metodikáját az alábbiak szerint tervezzük:

  • 1.nap 2 óra időtartam fél kilenctől fél 11-ig
  • 2.nap reggelitől 11-ig
  • 3. nap reggelitől 12-ig
  • 4. nap reggelitől 3-ig
  • 5. nap reggelitől addig az időponti, amikor a szülő majd értekezni tud a gyermekért

Kérjük, hogy az átadás, átvételkor a közvetlen személyes kontaktus idejét a lehető legrövidebb időre minimalizálják, a legszükségesebb információkon túl egyéb eszközökön keresztül szervezzék a kapcsolattartást. Ennek kiváló fóruma az online bölcsi program, ahol a csoporton belüli, „feladat” fül használatával történhet kapcsolattartás a kisgyermeknevelők általi kezdeményezéssel. Ide tudunk képeket, rövid videót is feltölteni a gyermekről, hogy hogy érzi magát a bölcsődében. Ezen keresztül csak a saját gyermekükről informálódhatnak a szülők, ezt más nem látja a csoportból.

Kisgyermeknevelőink a gyermekek ellátását felváltva végzik, munkarendjük alapján. Arra törekszünk, hogy minden kisgyermek a saját csoportjába/egységébe térhessen vissza, ismerős közegbe, ismerős kisgyermeknevelővel találkozva.

Fő törekvésünk, hogy a családokért tenni tudjunk, támogatni tudjuk Önöket a munkába való visszatérésben. Szeretettel, sok mosollyal az arcunkon fogadjuk gyermekeiket. Várjuk visszajelzéseiket, kérdéseiket.

Benkő Zsuzsa
Molnár Évi
Budakeszi, 2020.05.17.

Megosztom a cikket