Szlávik János: Elképzelhető, hogy változtatni kell az oltások összetételén

Már jó néhány napja stabilizálódnak a koronavírus-járvány magyarországi esetszámai, de több európai országban ezek a számok emelkednek – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Szlávik János hangsúlyozta, ebben a helyzetben nem lehet mást tenni, mint fenntartani a korlátozásokat, hiszen a napi ezer körüli esetszám és a napi száz körüli halálozás „nem engedi meg”, hogy komolyabb lazítások legyenek.
Elmondta azt is, elképzelhető, hogy újabb és újabb koronavírus-mutációk jelennek meg, illetve az is, hogy a jövőbeni oltásokkal „utánuk kell mennünk”, magyarán változtatni kell az oltóanyagok összetételén.
Hozzátette, a védőoltások egyelőre a mutáns vírusok ellen is hatásosak, csak nem akkora mértékben, tehát mindenképpen megakadályozzák a fertőzés súlyossá válását. A főorvos szerint Magyarországon még nem „dominánsak” a mutációk, így a most használt vakcinák teljes hatékonysággal védenek.
Jó hírnek nevezte továbbá, hogy az orosz vakcináról végre megjelentek tudományos szaklapokban is információk, és bízik abban, hogy hamarosan a kínai oltóanyagról is közölnek így adatokat.
 
Megosztom a cikket