?Ezek a képek beszélnek hozzánk?

2013. augusztus 26-án Budakeszin, a Polgármesteri Hivatalban Szildora Rajziskola kiállítása nyílt meg, amelyen tehetséges budakeszi iskolások rajzait, festményeit tekinthetjük meg. A kiállítás szeptember 13-áig látható.

 

?Nagyon örülünk ennek a szép kiállításnak, örülünk a kreatív gyermekrajzoknak, amelyek városunk számára nagy örömet jelentenek? ? kezdte megnyitó beszédét dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony. A gyerekek világa maga a csoda, jó lenne, ha a felnőttek világába is vissza tudnánk csempészni ezt a kreativitást. ?Gratulálunk a tanárnőnek és a gyerekeknek ezért a szép kiállításért.?

Ezután Szarvas Renáta és Zombori Zita Lia Lombardi: A festészet szerelmese c. versét olvasták fel. A vers a különböző színekről elmélkedik, szívbe markoló szép gondolatokat hallottunk.

A kiállítást Dévényi János, a Keszi-Art vezetője nyitotta meg. ?Egy rajz néha többet mond minden szónál? ? ezzel a mondattal aligha vitatkozhatunk. Szívből köszöntötte a gyerekeket, a felkészítő tanárt, Kiss-Baranyiné Szilágyi Dórát, aki 2006 óta foglalkozik Budakeszin a művészet iránt érdeklődő gyerekekkel. Vallja: a rajzolás-festés segít az élmények feldolgozásában, a feszültségek levezetésében, önmagunk és a világ megismerésében. Motiválja a gyermeki képzelet szabad szárnyalását, elősegíti a gyerekek lelki és szellemi fejlődését, ezáltal jó úton vannak, hogy ép és egészséges felnőttekké váljanak.

A kiállítás fő jellemzője a technikai, műfaji, tematikai változatosság, a különböző korosztályok jelenléte. A felszabadult, vidám gyerekrajzok mellett ott találjuk a falakon a tanulmányokat is. Például az aránymérésre emelő, kezében plajbászt tartó gyerekkéz már a perspektíva törvényeit felfedező alkotás. Külön témavilág az állatvilágot ábrázoló alkotások. Kiemelendő a drámai hatású, rókát ábrázoló pasztellkép, ahol a róka a szájában tartja zsákmányát, az énekes madarat. De láthatunk itt zöld háttér előtt zebrát, óriáshalat, kiskutyát pöttyös labdával, tanulmányt a folyami rákról ? a teljesség igénye nélkül.

Különböző technikai eljárások széles skáláját figyelhetjük meg: tusrajzokat, vízfestékkel készült alkotásokat, ceruzarajzokat, linómetszetet, rézdomborítást stb.

A tanulók örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, miközben megtanulják a mesterség alapjait. A rajziskolában nem elsődleges szempont a művészképzés, de harmonikus felnőtteket akarnak nevelni, akik számára a kortárs művészet is élvezhető. ?Szilágyi Dóra tanárnő példamutató hozzáállással avatja be a gyerekeket a művészet világába? ? fejezte be megnyitóját Dévényi János.

A Buda Környéki Televízió riporterének kérdésére a tanárnő elmondta: főleg a szakma szeretetét akarja átadni tanítványainak. ?Engedem, hogy szabadon szárnyaljanak gondolataik, alkotókedvük. A foglalkozásokon nem művészképzés folyik elsősorban, ilyen szempontból a tehetség nem a legfontosabb; lényeg, hogy szeressenek rajzolni, élvezzék, adjon nekik lelki békét. Ez fontos, megnyugtató a mai világban. A gyerekek természetesen sokat tanulnak tőlem, de rengeteget egymástól is. A tanítványok közül lesznek többen is, akik ezen a pályán fogják majd folytatni működésüket.?

A szakkör immár 8. éve folyik a Nagysándor József Gimnáziumban, ahol hétfőnként két csoportban várja a tanárnő az érdeklődő gyerekeket.

 

Szabó Tibor Mihály

Megtekinthető: 2013.08.26-2013.09.13.
Budakeszi Polgármesteri Hivatal

A kiállításmegnyitón készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket