Szabadidősport, ahogy az a nagykönyvben meg van írva

Budakeszi Amatőr Asztalitenisz Sportgyesület

„Budakeszi pingpong szakosztály – kortól, nemtől függetlenül 4-120 éves korig!” – az egyesület Facebook-oldalának névjegye ezekkel a kedves, hívogató szavakkal csábítja a budakeszieket és a budakörnyékieket. Szeretnénk megfejteni a Budakeszi Amatőr Asztalitenisz Sportegyesület sikereinek a titkát, a szakosztály néhány meghatározó tagjának szavait idézve.

Bakács Bernadett alpolgármester: Az éjszakai pingponggal kezdődött 2011-ben. Az Erkel Ferenc Művelődési Központban szerveztem meg – mint mentálhigiénés szakember, hiszen a sport csodákra képes a hétköznapokban – a kétnapos éjszakai versenyt, szakemberek javaslatára. Augusztusban, az iskolakezdés előtt szerettük volna becsalogatni a fiatalokat egy kis egészséges mozgásra. Végül nagy, vidám társaság gyűlt össze, szülők gyerekekkel – örömmel vették a lehetőséget.

Kis Attila kiváló asztalitenisz játékosként vállalta a bonyolult versenyirányítási és bírói feladatokat. Ő visz-szaemlékezett arra, hogy korábban Budakeszin nagy pingpong élet volt, javasolta, keltsük életre újra. Utána évenként megrendeztük az éjszakai versenyt, és ezt követően már sokan kérdezték, mikor és hol tudnának rendszeresen játszani. Javasolták, hogy az önkormányzat szervezze meg a rendszeres sport lehetőségét. Így jött létre javaslatomra Budakeszi Város Önkormányzata részvételével a Budakeszi Amatőr Asztalitenisz Sportgyesület, melynek egyik alapító tagja maga az önkormányzat. Azóta is sok önkéntes felajánlással működünk, grafikáinkat például Nagy István kiváló grafikus készíti.

Pósfai Gábor az egyesület elnöke: A Budakeszi Amatőr Asztalitenisz Sportgyesületet 2015-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy sportolási, asztaliteniszezési lehetőséget biztosítson a helyi és környékbeli lakosok számára. Ugyan én már nem Budakeszin élek, de ezer szállal kötődöm mind a településhez és a sportághoz is: itt nőttem fel, ide jártam általános iskolába, itt laktam 23 évig – a szüleim mai napig itt laknak -, és itt kezdtem el 7 évesen a FORFA aulájában pingpongozni, és azóta is, immár 34 éve asztaliteniszezem. A sokszoros kötődés nyomán nem volt kérdés számomra, hogy minden erőmmel segítsem a megalakulást és az egyesület működtetését. Már az elejétől kezdve nem csak a felnőttek számára, hanem a gyermekek számára is szervezünk szakedző által koordinált edzéseket. Az elmúlt 8 és fél évben folyamatosan növekedtünk, ennek bizonyítékaként a legutóbbi, általunk szervezett versenyünkön, már közel 90 versenyző (gyerekek és felnőttek) vettek részt. Így elmondhatjuk, hogy a BAASE elérte, sőt már túl is teljesítette alapításkori célját: egyre növekvő létszámmal, egyre több ember számára biztosít sportolási lehetőséget.

Hajduska Rita, szenior Európa bajnok, az egyesület edzője: Asztalitenisz oktatással 2019 óta foglalkozunk Budakeszin. Az első időszakban a célunk az volt, hogy professzionálisan szervezett szabadidős foglalkozások keretében biztosítsunk sportolási lehetőséget a budakeszi, illetve a más budakörnyéki területen élő gyerekeknek, elsősorban a 7-14 éves korosztálynak. Mivel edzéseink – melyeket a kezdetektől sikeres sportkarriert befutott edzők tartanak – igen népszerűek voltak, tevékenységünk hamar kiegészült amatőr versenyek, szabadidős sportesemények, illetve nyári sporttáborok szervezésével.

Az, hogy valakiből profi pingpongos lesz-e, már gyerekkorban eldől. Természetesen a többség nem ezt az utat választja, mégis nagyon sokan vannak köztük, akik akár már gyerekként, akár később, felnőttkorban szeretnének az átlagnál többet vagy jobban pingpongozni. Célunk, hogy edzői segítséggel, professzionális eszközökkel kihozzuk mindenkiből a maximumot. A játék öröme mellett mindenki elsajátíthat profi fogásokat, mozdulatokat, akár némi meccsrutinra is szert tehet, és szakszerű tanácsokat kaphat a fejlődési lehetőségeket, valamint a megfelelő sporteszközök kiválasztását illetően egyaránt. Mindenkit sok szeretettel várunk kortól, tudásszinttől függetlenül!

A gyermekek edzései hétfőn és szerdán 16-18 óráig, pénteken 16-17 óráig van edzői irányítással, a felnőttek edzése szintén hétfőn és szerdán 18-20 óráig. A helyszín a Széchenyi István Általános Iskola (Árpád fejedelem tér 1.). Az edzésekre a pingpongozzunk@gmail. com címen lehet jelentkezni. További tájékoztató a www. pingpongozz.hu oldalon.

Lengyel Katalin egyesületi titkár: Nagy öröm számomra, hogy részese vagyok ennek a kis csapatnak, mivel minden korosztály megtalálható az edzéseken és a versenyeken. Páran tovább is léptünk erről a szintről, mert budapesti versenyeken is részt veszünk, sőt már helyezéseket is elértünk nemcsak egyéniben, hanem párosban is 50+-osként.

A szervezés komoly feladatot jelent számunkra, de már összeszokott csapat vagyunk és gördülékenyen megy minden, még akkor is, amikor váratlanul 86 nevező volt a legutóbbi versenyen. 55 éves vagyok, 4 gyerekem van és 1 unokám, és már évek óta 1. helyezett vagyok női kategóriában, pedig soha sem tanultam pingpongozni előtte. Az ikreim – legkisebb gyermekeim – 15 évesek, és rendszeresen részt vesznek versenyeink szervezési munkáiban – másokkal együtt -, és nagyon élvezik!

Mivel több helyre is járunk pár sportársammal versenyekre – Budapest több kerülete, Törökbálint, Budaörs, Nagykovácsi -, és ott is hirdetjük a szakosztályunkat és versenyeinket, így büszkén mondhatom, hogy nemcsak Budakesziről érkeznek nevezések egy-egy versenyre, hanem Nagykovácsi, Páty, Budaörs, Törökbálint, Tatabánya, Gyermely, Budapest XIX., XX., XIII., XXI., II. és XI. kerületeiből is, és a visszajelzések alapján a legjobban megszervezett és díjazott amatőr versenyeket mi szervezzük. Köszönet a sok szponzornak: Itt-Ott TV, Dr. Kelen és Bánáti család, Süvegh Júlia, Bakács Bernadett, Draskóczy András, Peszmeg család, Budakeszi Város Önkormányzata – és sok egyéni felajánlások a sporttársaktól! Facebook oldalunkon is közzé szoktuk tenni az eredményeket képekkel együtt Budakeszi pingpong szakosztály néven.

Szemereki Tamás, az egyesület elnökségi tagja: Kisiskolás korom óta pingpongozom. Az iskolai évek alatt nyaranta napkeltétől napnyugtáig játszottunk kint a kertben a szomszédokkal. Sőt még felsőoktatási keretek között is alkalmam nyílt játszani, amit utána sajnos egy hosszabb szünet követett. Emiatt, amikor tudomást szereztem a BAASE megalakulásáról, igazán felcsillant a szemem: végre egy fedett hely, ahol rendszeresen lehet ütni. Az egyesület indulását követő évben csatlakoztam a csapathoz és idővel egyesületi tagja, később elnökségi tagja lettem. Ha nem is profi szinten űzöm ezt a sportágat, az amatőr bajnokságokon általában jó helyezéseket tudtam elérni. Köszönhető ez annak, hogy az egyesület berkein belül mindig tudtam olyanokkal is játszani, akiktől volt mit tanulnom.

Nagy sajnálatomra az utóbbi években egyre kevesebb jut időm a sportra, de ha el tudok szabadulni és lejutok edzésre, szívesen látnak a csapattársak. Őszintén kijelenthetem, hogy igazán jó hangulat uralkodik az edzéseken, és ez teszi családiassá az egyesületet. Olykor annyian vagyunk, hogy nem jut hely az újaknak vagy visszatérőknek, mert minden asztalnál párost játszunk már, de cserébe a családias hangulat miatt tudunk akár egy 8 fogásos ebédet is megszégyenítő „büfével” készülni a versenyeink során. Úgy hiszem, kevés amatőr egyesület mondhatja el magáról, hogy valóban elérte az induláskor kitűzött célját, de bízom benne, hogy nekünk valóban sikerült.

Süvegh Júlia, az egyesület könyvelője: Ennek az ízig-vérig alulról jövő kezdeményezésnek, és az ebből később kinövő egyesületnek kezdetektől fogva könyvelője vagyok, nagyon szeretem ezt a jól összedolgozó lelkes csapatot, olyannyira, hogy a versenyeken még a büfében, a kávéfőzést és kínálást is mindig elvállalom mindamellett, hogy a díjazottak ajándékcsomagjában lévő nagy tábla csokikkal is támogatom a versenyeket.

Az egyesület könyvelőjeként megemlíteném, hogy az asztalitenisz sportot szerető kedves olvasó is sokat segíthet az egyesület további tevékenységében, ha a 2023. évi személyi jövedelemadó bevallásában, melynek benyújtási határideje 2024. május 20-a, nyilatkozik a személyi jövedelemadójának 1%-ról a Budakeszi Amatőr Asztalitenisz Sportegyesület javára, melynek adószáma 18728471-1-13.

A közhasznú egyesületünk felé teljesített közvetlen befizetések esetén fontos tudni, hogy a társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozások adománya elismert költségnek minősül, és még 20%-os adóalap csökkentés is érvényesíthető, sőt további 20%-kal (összesen 40%-kal) csökkenthető a vállalkozás társasági adó alapja, ha tartós adományozási szerződést (minimum 3 évre) köt az egyesületünkkel a vállalkozás.

Bánáti Katalin az egyesület alelnöke: Iskolás korom óta sportolok, soha nem hagytam abba, habár már nyugdíjas vagyok. A BAASE alelnökeként, a többi elnökségi taggal együtt szervezem az egyesület életét, részt veszek a pályázatok megírásában, szervezem a versenyeket -plakát készíttetés, oklevél, nyeremények begyűjtése stb. Az első 6-7 évben Szily Mártával és Valovics Gyulával együtt láttuk el a versenyeken a szervezői, bírói feladatokat, akik budakeszi lakosok és nemzetközi versenybírók. Az utóbbi 2 évben Berki Balázs nemzetközi versenybíróval kettesben vezetjük le a versenyeket.

Versenyeink nagyon jó hangulatúak, melyeken szorgos sporttársaink és gyerekeik kenegetik a szendvicseket, és sporttársaink által otthon készített süteményekkel is tudjuk kínálni a részvevőket. Nagyon örülök, hogy az egyesület megalakult, mivel igen sok felnőttet és gyereket sikerült a sportra csábítani főként Budakeszin, de a környékről is. Testmozgás, játék, jó hangulat és szórakozás, ezt jelenti számomra az egyesületünk és azokat a barátságokat, melyek kialakultak az évek során. Összegezve a recept: sportszeretet, lelkesedés, önzetlen munka, mely jólesően elfáraszt, de új energiát is ad -élmény a hétköznapokban.

Március 2-án, szombaton tavaszi kupára várjuk a pingpongozni vágyókat az új iskolában!

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2023. január

Megosztom a cikket