Spyball, a Budakeszin élő prohászkás Nagy Benjámin pályamunkája

Képzeljünk el egy kémrobotot, ami gömb alakú, burkolata átlátszó plexi, belsejében drótok, motorok, programozott áramkörök. Labdaként fürgén gurul, és távirányítással legfinomabb irányváltoztatásra is képes.

A védett objektumok infrasorompói alatt átcikázva behatol a legvédettebb zónákba is, mindeközben valós idejű felvételeket készít és továbbít. A Budakeszin élő prohászkás diák Nagy Benjámin 14 évesen – 400 közül – ezzel a pályamunkájával, és a projectet bemutató videójával nyerte el a C3 Alapítvány zsűrijének elismerését és a Goethe Intézet különdíját.

Benjámin szobája nem egy szokványos kiskamasz élettere. Két íróasztalán forrasztópákák, trafók, programozható nyomtatott áramkörök, panelek, finommechanikai műszerek és szerszámok, számítógépek sokasága (hébe-hóba tankönyvek is).

Polcán pedig a már sikeresen megépített informatikai munkák: saját építésű drón, rajzológép, italautomata… A Jóisten tréfás kedvében humán beállítottságú szülők fészkébe pottyantott egy olyan srácot, aki autodidakta módon, az interneten képezve magát jutott el eddig az elismerésig. Gratulálunk és reméljük, Benjámin, hogy még hallunk rólad!

Megosztom a cikket