Sportpark sok fejlesztéssel, egy világbajnok szemével

Jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években a buda­keszi focipálya környékén, melyek megkoronázása lesz az elkövetkező időszakban megvalósuló tanuszoda . A Buda­keszin élő dr. Hargitay András, háromszoros úszó világbaj­nokot ezek kapcsán kereste meg szerkesztőségünk.

Csaknem 40 éve él Budakeszin, így szemtanúja lehetett a városunk sportéletében bekövetkezett változásoknak, fejlesztéseknek!

1981-ben költöztem a Felkeszi utcába. A környékbeli utcák lakói egy remek közösséget alkottak abban az időben, mely talán annak is volt köszönhető, hogy azok a 4 lakásos sor­házak amolyan „házilagos kivitelben készültek”, elsősorban a tulajdonosok két kezével. Emlékszem, hogy Mészner Tóni vezetésével évtizedeken át nagy fociderbik voltak a Barac­kos akkor még beépítetlen grundján. Ma is szemeim előtt lá­tom, ahogyan későbbi Kossuth díjasok, a két jóbarát – Nagy Gáspár, a költő és Orosz István, a grafikus – együtt slattyog­tak le a pályára, vasárnap délutánonként. Aztán ugyancsak innen indult el a Hunor utca melletti két teniszpálya meg­építésének a gondolata is. Az akkori kezdeményezők teljes egészében maguk valósították meg álmukat, valamikor a 80-as évek közepén. A pálya azóta is működik.

Közben eltelt csaknem negyven év! Délutánonként és főleg a hétvégeken rengeteg bicikliző családot, kocogókat látunk Budakeszin, főleg az erdőben. Óriási lett az igény a sportosabb életre.

Igen eltelt egy kis idő azóta, jómagam is átköltöztem a város másik oldalára, Makkosmáriára. És figyelve városunk egy­re dinamikusabb fejlődését, örömmel tapasztalom azt, hogy egy több helyszínes sportpark kezd körvonalazódni a füves focipálya körül, sokak igényeit kielégítve. Az este is hasz­nálható, kivilágított műfüves pálya, a 3 teniszpálya, a most átadott 400 m­-es rekortán futópálya a sporteszközökkel, je­lentős fejlődést mutatnak. És ahogyan hallom a fiatalok bike pályája is megújul a későbbiekben. Ráadásul a sportpark mellett nagyon fontos szerepet kap a sportra éhes kesziek körében az új általános iskola hatalmas, impozáns tornacsar­noka is, amely az oktatási időn túl a focistáknak, kéziseknek, kosarasoknak, asztaliteniszezőknek és egyéb sportágaknak is helyet ad, a több részre is osztható teremben.

Mindez így együtt, Budakeszi életében erős közösségi életet generálhat az elkövetkező években.

Persze, nyilván a tanuszoda megvalósulása állhat Önhöz a legközelebb, melynek megvalósulásáról már évtizedek óta beszéltek városunkban, de csak most jött el az ideje. Különös lehet napjainkban belegondolnia abba, hogy az egykori Széchy Tamás és tanítványai világraszóló siker története a 1960-as évek közepén, egy öreg, roskadozó, valamikor a millennium idején, 1890 tájékán épült fedett uszodában kezdte pályafutását, mely a Császár-fürdő amolyan megtűrt, összeomláshoz közeli épülete volt, mindössze 4 pályával. Öntöttvas, osztott ablakait szinte teljesen megette már a rozsda azokban az időkben.

Igen, 1965-­ben indult el a mi karrierünk. Amikor Magyar­országra jöttek versenyezni az akkor verhetetlen kelet­né­met ­ és más nemzetek úszói, nem akarták elhinni, hogy mi milyen körülmények között készülünk a világversenyekre. Azóta persze sokat változott a világ. Ebben az új budakeszi tanuszodában két medence is lesz. Egy kisebb, 10×6×8 m­-es, amely az oktatómedence és egy nagyobb, hat pályás, 25×15×1,9 m-­es úszómedence, feszített víztükörrel. Ahogyan tájékozódtam, az iskolai oktatáson túli időben a tanuszodát a budakeszi civilek is használhat­ják majd és a nyári hónapokra egy kisebb strandfunkciót is kialakítanak ott.

Nem lesz könnyű ennek a sokfunkciós, nagy érdeklődést kiváltó sportpark komplexumnak az üzemeltetése!

Ahogy hallom, az önkormányzat tervezi, hogy önálló stá­tusszal, napi 8 órában, egy, csak sport ügyekkel foglalkozó munkatársa lesz Budakeszinek. Ez bizony azt jelenti, hogy a járási központ Budakeszi, jelentős előrelépést tesz a sport irányába az én legnagyobb örömömre!

(Horváth Jenő)

https://hirmondo.budakeszi.hu/…/2020/06/Hirmondo-2020-06.pdf

Megosztom a cikket