Őseink emlékére – előzetes

Újabb köztéri szoborral gazdagodik városunk. A 300 éve betelepített német lakosság élete, munkássága és hagyományai tiszteletére állított szobor ünnepélyes felavatása és megáldása 2014. augusztus 10-én 11 órakor lesz a Szent László ház előtti részen.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, melyet el is nyert. A város önkormányzata természetesen mindenben támogatta ezt az erőfeszítést. Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony a tervállapot után a megvalósulást is figyelemmel kísérte.

Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke elmondta, hogy számos környékbeli településen készült mostanában hasonló tematikájú emlékmű. Településünkön civil kezdeményezésre indult meg, hogy a mintegy 300 éve ide települt németeknek állítsanak emléket. Budakeszi Város Német Nemzetiségi Önkormányzata felkarolta az ötletet, pályáztak, és nyertek is.

A szobor nagyon kifejező: a háttérben ábrázol egy kaput, ahonnan egy házaspár kilép, az ő kontúrjaik mintegy űr láthatók, hiszen ők maguk mögött egy űrt hagytak otthonaik elhagyásával. Megérkeztek Magyarországra, itt gyökeret vertek, gyermekeik születtek, és itt élték le további életüket.

 

Az emlékmű a német önkormányzat hathatós segítségével, a város önkormányzatának támogatásával elkészült. Megújult az emlékmű környezete is: automata öntözőberendezés locsolja majd a kialakított kis parkot. Az emlékmű ünnepélyes felavatása, megszentelése augusztus 10-én, vasárnap a 10 órás szentmise után lesz, ahol Spányi Antal püspök úr áldja majd meg a szobrot. Jelen lesz és beszédet mond majd Soltész Miklós államtitkár úr is.

 

Remélhetően, a budakeszieket még jobban összekovácsolja a szobor avatása, és egy újabb közösségi térrel lettünk gazdagabbak, aminek mindnyájan örülhetünk.

 

Szabó Tibor Mihály 

Az emlékművet megáldja: Spányi Antal megyéspüspök. Ünnepi beszédet mond: Soltész Miklós Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkár. Az egybegyűlteket köszönti: Az egybegyűlteket köszönti: dr. Csutoráné Dr. Győri Ottilia polgármester, Franz Huber a Budakesser Gemeinschaft elnöke, Schrotti János a Budakeszi Német Önkormányzat elnöke. Zárszó: Hidas Mátyás a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke. Közreműködnek: a Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusa, Dalárdája, valamint Fúvószenekara.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket