Sautanz 2016 – II. Sváb disznótor Budakeszin

Második alkalommal rendezték meg a Sautanz – Sváb disznótort, a versennyel egybekötött hagyományos sváb disznóvágást Budakeszin. Ezúttal 9 csapat részvételével, új „játékszabályokkal”, még több disznósággal.

 

A tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel a szervezők, Budakeszi Város Német Önkormányzata és a Budakeszi Sváb Nonprofit Kft. úgy döntött: kibővíti a fesztivál kereteit, és a tavalyi öt helyett kilenc csapatot szólít ringbe a vándordíjért. Így a hazai Budakeszi Bárdok mellett Bátaszék, Budaörs, Solymár, Svábhegy (Bp., XII. kerület), Taksony, Törökbálint és Vecsés, valamint a címvédő, a tavalyi győztes Dunabogdány csapata versengett a vándorbárdért.

A fesztivál a tavalyi évhez hasonlóan „bökőpálinkával” indult reggel 7-kor, majd elkezdődött a verseny, mely során a csapatoknak alkalmuk nyílt a településükre jellemző vágás, feldolgozás, valamint ételkülönlegességek bemutatására. Sorra készültek az ínycsiklandó finomságok, és már az illatok is a helyszínre csábították az arra tévedőket.

A hivatalos „fizetőeszköz” ezúttal is a tallér volt, a fősátor kivételével, ahol készpénzért is lehetett válogatni a – nem friss vágásból származó – disznóvágáshoz köthető finomságokból, illetve az édesszájúak számára a Gräfl cukrászda ínyencségeiből, valamint kézműves sajtok széles választékából és szemet gyönyörködtető vecsési savanyúságból.

A fősátor színpada egész napos műsorfolyammal várta a látogatókat. A résztvevő csapatok magukkal hozták tánccsoportjaikat, zenekaraikat, kórusaikat, hogy ne csak gasztronómiai, hanem kulturális élménnyel is gazdagodjanak a rendezvény látogatói.

A legkisebbeket a fősátor melletti játszósátorban várta a Bordács család hagyományos és szórakoztató népi játékaival.

A rendezvény fókuszában idén a hurka volt. A zsűri három különdíjat is kiosztott ebben a kategóriában. A legjobb véres hurkát Svábhegy, a legjobb májas hurkát Taksony, a legfinomabb ínyenc hurkát pedig Vecsés csapata készítette. Jutalmuk egy-egy hurkatöltő volt, de díjazták a legjobb böllért és segítőit (Dunabogdány), a legjobb konyhát (Budakeszi), a legvidámabb sátrat (Solymár) és azt a csapatot is, amelyik a hagyományőrzésben a leginkább jeleskedett a verseny során (Bátaszék). A Budakeszi Önkormányzat különdíját Budaörs, Budakeszi Város Német Önkormányzatának különdíját Törökbálint nyerte el.

A fődíjat, vagyis a Vándorbárdot Budakeszi csapata vehette át Dunabogdánytól, a zsűrit azonban nem érheti a részrehajlás vádja, hiszen ezúttal az ún. „vakon kóstolás” módszerével hozta meg döntését az ismét dr. Győri Ottilia polgármester asszony vezetésével tevékenykedő héttagú grémium. Ez annyit jelent, hogy az éppen pontozott ételt nem tudták csapathoz kötni. A zsűrizés új rendszerének kidolgozása Czirok Gusztávnak köszönhető. A különféle kategóriák lehetőséget adtak az átfogó, mindenre kiterjedő pontozásra, így a versenyzők közül senki sem tért haza üres kézzel. A zsűri összetétele néhány kivételtől eltekintve megegyezett a tavalyival: dr. Győri Ottília, Budakeszi polgármestere (elnök), Czirok Gusztáv, a Budakeszi Hagyományőrző Kör tagja, Franke László, Oscar-díjas mesterszakács, dr. Pallós László, a NÉBIH igazgatóhelyettese, Kreisz László, Taksony polgármestere és a Landesrat elnöke, Rózsa Szabolcs, a herceghalmi sertéstelep ágazatvezetője, valamint Borda István, a dunabogdányi Borda húsfeldolgozó tulajdonosa. Ezúton is köszönet a lelkesedésükért és a helytállásukért!

Nagy öröm volt számunkra, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ritter Imre, német nemzetiségi parlamenti szószóló, továbbá Csenger-Zalán Zsolt, országgyűlési képviselő.

Idén is rengeteg ember dolgozott azon, hogy a lehető legszínvonalasabb legyen a fesztivál, a csapatsátrak nem csak küllemre voltak hívogatóak – mint egy-egy apró helytörténeti kiállítás -, de a kedves, barátságos légkör is a régi, hagyományos családi disznóvágások hangulatát idézte, a mai kor kényelmi és higiéniai igényeinek szem előtt tartása mellett.

A Sautanz – Sváb disznótor immár hagyománnyá vált Budakeszin, és minden januárban számíthatunk egy újabb gasztronómiai és kulturális élményekben, felejthetetlen pillanatokban gazdag, valódi sváb, hagyományőrző gasztrofesztiválra.

Mi már készülünk a következőre!

 

Schrotti János elnök

Budakeszi Város Német Önkormányzata

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket