Rügykóstoló séta a Budakeszi Vadaspark külső területén

A márciusi éledő természet első jelei, – a rügyek – nyomába indulunk az év első tematikus túráján, március 4.-én, szombaton a Budakeszi Vadaspark külső területére.

 

Kora tavasszal a szervezetünk hiányt szenved a létfontosságú vitaminokban, ásványi anyagokban.

 

A rügyek fogyasztásával a télen kiürült vitaminkészletünket igyekszünk pótolni. A túra során lehetőségünk nyílik a rügyek begyűjtésére, kóstolására szakvezető segítségével.

 

Európában nagy hagyománya van a rügygyűjtésnek, Belgiumban, Franciaországban és Svájcban ma is patikaszerként használják. Magyarországon szerzetesek nevéhez kötődik, pálosok írtak erről először. Ők nem csak gyógynövénykertet műveltek, hanem az erdő nagy ismerői is voltak. A nyírfa rügyét például nem csak elixírként, hanem nyers állapotában is használják, az egyik legjobb vesetisztító, regeneráló természet adta ajándék.

 

Szabó Miklós, erdőmérnököt, az Erdő Ajándéka Erdei Iskola tanárát kértük fel, hogy a túra során avasson be a rügykóstolás menetébe, meséljen az ébredő erdőről. A rügybegyűjtés, kóstolás időszaka nem tart sokáig, az évnek csak ebben az időszakában lehetséges.

 

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Rossz idő esetén (ónos eső, hó, jég) a túrát későbbi időpontban tartjuk meg.

 

Szeretettel várjuk Önöket az Országos Korányi Intézet autóbusz megállójánál 2017.március 4.-én 10 órakor!

 

Szervező: Oszlánszki Szilvia idegenforgalmi munkatárs – Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pont

Elérhetőségek:

Telefon: +36 30 34 98 443 Email: iip@efmk-budakeszi.hu Web: http:// turizmus.budakeszi.hu


Megosztom a cikket