„Magyarország lelke megméretett, és nehéznek találtatott?

Az 1956-os forradalom 56. évfordulójának tiszteletére, a Jobb Kor Polgári Egyesület által szervezett megemlékezésen, az Országzászlónál lévő ’56-os Emlékkőnél Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó mondott ünnepi beszédet, melyet vitéz Hollay Márton egykori sífutó versenyző, a Kossuth téri sortűzben elszenvedett személyes élményeivel egészített ki.

 

 

A Himnusz eléneklése után Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó mondott ünnepi beszédet.

Se nem történész, se nem irodalmár, se nem politikus, nem képviselője egyik pártnak sem, ezért is óriási megtiszteltetés számára, hogy itt lehet és beszédet mondhat.

 

18 éves volt 1956-ban, rengeteg személyes élményt szerzett ekkor. Ott volt a Lámpagyárban, amiről mindenki tudta, hogy valójában fegyvergyárként működött. Furcsa volt számára, hogy egyszerűen csak be lehetett menni ebbe a titkos üzembe. Egy sporttársa apósától tudta, hogy már szeptemberben (!) az ávósok felfegyverezték a munkásokat. Ezekből és más jelekből is az lett a véleménye, hogy az 1956-os forradalom kitörése valamilyen provokációval volt összefüggésben, egy nagyobb léptékű politikai küzdelemnek a folyománya volt. A Sztálint követő Hruscsovnak ugyanis nem tetszett a Magyarországot irányító Rákosi?Gerő?Révai?Farkas négyes, ezért elhatározta, hogy ?leszalámizza? őket. A négyes megijedt, elkezdte fenyegetni a szovjeteket: ha minket leváltatok, baj lesz. Jól tudták mindezt, hiszen a bajt ők csinálták a nép felfegyverezésével. Nagyon jól tudták, mikor fognak elkezdeni az ügynökök lövöldözni?

 

 

Ezután ijedten telefonálgattak a szovjeteknek, hogy baj van? Világosan kiderült, hogy becsapták magyarjainkat. Kiderült, hogy sokkal több hős van az országban. Kisebb robbantást akartak, de nagyobbra sikerült. Megtörtént az ország átvilágítása: Magyarország lelke megjelent, ?Magyarország lelke megméretett, és nehéznek találtatott.? Adja a Jóisten, hogy hazánk még egyszer ilyen csapdába ne essék. Amíg az ország tömegei nem fordulnak a Teremtőhöz, hogy Uram: nélküled éltünk, nélküled döntöttünk, csődbe jutottunk, nincs kiút, bocsáss meg nekünk, könyörülj rajtunk! Ha ez megtörténik, akkor a Jóisten kijelöl valakit, nem tudjuk kicsodát, aki szoros kapcsolatban van a Teremtővel, és rajta keresztül megoldja az ország sorsát. Amíg a lakosság túlnyomó része hátat fordít a teremtőnek, és lelkének mélyén nem Jézus van, addig a Jóisten nem tud segíteni. Jézus azt mondja: nálam nélkül nem cselekedhettek semmit. Ami van ma hazánkban, fényes bizonyítéka ennek.

?Isten veletek!? ? fejezte be beszédét Balczó András. Ezután Kristófi Ágnes megható éneke következett.

 

 

A műsorban vitéz Hollay Márton következett, a Kossuth téri tömeggyilkosság túlélője. Szemléletesen mesélte el személyes élményeit.

 

 

 

Turgonyi Zoltán Tollas Tibor Bebádogoznak minden ablakot című félelmetes hatású versét mondta el.

 

1956. október 23. szellemének emlékére a 23 mamutfenyő ültetésének alkalmából Gábor Emese képzőművész olvasta fel szívhez szóló sorait.

A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével fejeződött be.

 

 

 

 

SZTM

Fotógaléria itt.

Megosztom a cikket