Örömóda Budakeszin

A tehetséggondozásnak hazánkban régi hagyománya van. Ennek eredményeképp jött létre a Nemzeti Tehetség Program. A program célja, hogy lehetőséget teremtsen kiemelkedő  tudással, különleges képességekkel rendelkező és kimagasló teljesítményre képes fiatalok számára ahhoz, hogy tehetségük kibontakozhasson, és így segítse őket abban, hogy életük során kiváló eredményeket érhessenek el.

 

A program egyik feladata az, hogy megtalálja, kijelölje és nyilvántartsa az országban azokat az intézményeket „a tehetségpontokat”, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra, küldetésük teljesítésére. Magyarország egyik ilyen tehetségpontja Budakeszin a Czövek Erna Zeneiskola.

 

Az iskola fontos feladatának tekinti, hogy a zeneórák és az órákra történő folyamatos felkészülés rutinja mellett a zenetanulásra más lehetőséget is teremtsen növendékei számára. Rendszeresen szervez házi hangversenyeket. Diákjait különféle városi rendezvényeken történő szereplésekre, versenyekre készíti fel, valamint tanulmányi koncertek szervezésével igyekszik gyarapítani, színesíteni, elmélyíteni a megszerzett tudást.  Erre saját lehetőségein túl különböző pályázatok útján talál módot. Legutóbb a Tehetséghidak program keretében sikerült elnyerni egy pályázatot. A pályázat által Barcsik Hédi igazgatónő és Fledrich Zsanett tanárnő szervezésében lehetővé vált a zeneiskola vonós növendékei, tanárai és a szülők számára a közös muzsikálás jegyében egy háromnapos programsorozat. A programban gyermekem révén, kísérő szülőként vehettem részt.

 

A program első napján a Zeneakadémiára látogattunk el, ahol Kobajashi Ken-Icsiro és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának előadásában  Beethoven IX. szimfóniáját hallgattuk meg. A résztvevők a legfontosabb és legérdekesebb információk birtokában mentek a koncertre, ugyanis indulás előtt az iskola diákjai és tanárai rövid tájékoztatást tartottak az elhangzó műről, annak szerzőjéről, az előadóról és a karmesterről, továbbá megismerhettük a Zeneakadémia történetét is.

 

A második napon a növendékek kamara hangversenyét hallgattuk meg. A hangversenyt Czövek Erna, a zeneiskola névadója emlékének szentelték, hiszen szívügyének tekintette a kamarazene oktatásának bevezetését az alapfokú zeneművészeti oktatásba. A kamara hangverseny nagyon különleges és kellemes hangulatú volt. A közönség soraiban ülve érdekes volt látni, ahogy testvérek, osztálytársak, barátok egy újfajta, közös zenei kalandot éltek át.

 

A programsorozat méltó befejezéseként a harmadik, utolsó napon a zeneiskola vonós zenekarának koncertjére került a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium előadó termében. A hangversenyen a vonós zenekart követően az iskola gitár zenekara is fellépett.

 

Szabó Alexandra

 

Megosztom a cikket