Nőnap a nyugdíjas klubban

Sok férfi naptárában felkiáltójellel szerepel márc. 8., a nemzetközi nőnap. Nem illik elfelejteni ezen a napon virággal kedveskedni szeretteinknek…

 

A megjelenteket Dorka József köszöntötte Márai Sándor Köszönet a nőknek című írásának szavaival: ?Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, mikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert a kezed szép volt. És neked, mert ostoba és jó voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd puha ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején. Köszönet a nőknek, köszönet.?

A megható sorok után dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony szólt a rendezvény résztvevőihez: ?A nők és a férfiak egymás kiegészítői, egymás ellenpontjai? ? hangzott a beszéd elején. 1911-ben jelölték ki ezt a napot, a női egyenjogúság napját március 8-ára. Akkor ez rendkívül fontos volt, hiszen pl. nem járhattak egyetemre a nők, nem volt választójoguk. De ki gondol ma már a munkásmozgalmi elődökre, Klara Zetkinre? Ma egyszerűen ?csak? egy nap, amikor fokozottabban tiszteljük a hölgyeket, s kedvességből egy szál virággal köszöntjük őket.

Egyébként az egyenjogúság nehéz kérdés. Van még mit javítani e téren. De ne essünk a ló másik oldalára! Mindkét nem számára jó nőnek, illetve férfinak lenni, ha meg tudjuk találni az egyensúlyt. A férfi a nő, a nő a férfi oldalán tud igazán kiteljesedni, és harmóniában élni önmagával. A nők feladata, hogy a férfiak érezzék férfinak magukat, a nők pedig nőnek egymás mellett.

A Buda Környéki Televízió riportere néhány nyugdíjas nénit és bácsit kérdezett a nyugdíjas klubról. A válaszadók azt emelték ki, hogy nagyon szeretnek idejárni. Így nem magányosak, jókat beszélgetnek, énekelnek. Megünneplik a névnapokat, farsangi és szüreti mulatságot rendeznek. Szívesen járnak az idősek napközi otthonába is.

A nyugdíjas klub kórusa csodálatos magyar népdalokkal szórakoztatta a közönséget.

A rendezvény kiegészítéseként Dorkáné Bamba Joli naiv festő Harmónia című kiállítását is megtekinthetjük. Tíz év terméséből válogatott, főleg női portrékat és csendéleteket állított ki. Modelljeit csak képen, filmeken látta, és emlékezetből festette meg. Önarcképet még nem készített, de ?az ügy folyamatban van?. Unokája megszületése után kezdett neki rajzolni, akkor kezdett el komolyan foglalkozni képzőművészettel, az anatómiával.

Mindenkinek ajánljuk szíves figyelmébe a kiállítás megtekintését.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket