Nemzeti bál

A báli szezon vége felé, február 28-án rendezték meg az egyik legnívósabb rendezvényt, a 10. Nemzeti bált, aminek az Erkel Ferenc Művelődési Központ adott helyet.

A bál megnyitóját az est háziasszonya, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia tartotta meg. ?Tizenkét évvel ezelőtt indult meg a nemzeti körök mozgalom, ami bebizonyítottan rendkívül hasznosnak bizonyult? ? emlékezett vissza a ma már történelemnek számító eseményre. A 2002-es, elvesztett országgyűlési választások után ? Orbán Viktor kezdeményezésére ? polgári körök alakultak. A jobboldali tömeg alulról szerveződve képviselte azokat az értékeket, amelyeket most is magunkénak tartunk. Budakeszin is több polgári kör alakult. Minden évben igen színvonalas rendezvénnyel, polgári bállal hívják fel magukra a figyelmet.

 

?Az idei esztendő kiemelkedően fontos, hiszen komoly feladat elé állít bennünket. Választások elé nézünk, döntenünk kell a jövőről: kik képviselnek bennünket az országgyűlésben, a kormányban, az Európai Unióban, illetve a helyi önkormányzatban. Bízom benne, hogy a lehető legtöbben, a lehető legbölcsebben, a lehető legjobb döntést fogjuk meghozni. Erősen hiszem, hogy közösen, elkötelezetten, kitartó és becsületes munkával helyre fogjuk tenni a dolgokat, és hazánkat újra gyarapodó, bizakodó, összetartozására büszke országgá tesszük? ? folytatta beszédét a polgármester asszony.

 

A bál kimondott célja a mulatság mellett az is, hogy jót is tegyenek a rendezvényen részt vevők: a budakeszi romkert felújításának és a csíkszeredai katolikus templom orgonájának megvásárlása érdekében gyűjtenek. ?Ha nincs apró, jó lesz a bankó is, ha nem egy, hát több? ? hangoztatta a szellemes mondást. Azok báloznak együtt, akik közösen élik mindennapjaikat, akik együtt tudnak dolgozni, együtt tudnak ünnepelni, akiknek van mondanivalójuk egymásnak.

 

Ezután a bál fővédnöke, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő mondott rövid beszédet. Tisztelettel köszönte, hogy a jubileumi, 10. polgári bálnak (nemzeti bálnak) ő lehet a fővédnöke. Az elnevezés változása szemléletváltást is jelez. 2003-ban, az első bál idején, még kőkemény, szinte átjárhatatlan határok voltak szomszédainkkal. 2007 óta a határok ?légiesedtek?, könnyen átjárhatókká váltak.

 

Nagyot léptünk azóta előre. A Trianonban elveszített testvéreinket mindig is a nemzet részeinek tekintettük, ezt most jogi formával is kiegészítettük: elszakított testvéreink kérhetik az állampolgárságot, részt vehetnek a választásokon. Ha sikeresek akarunk lenni a világban, közösen kell fellépnünk. Hazánk bebizonyította, hogy lehet saját úton menni, nemcsak a külföldi kottából lehet játszani. Egyre többen tekintenek ránk mintaként.

A képviselő úr beszéde végén mindenkit a szavazásra buzdított, s egy klasszikust idézett: ?Mindenki hozzon magával még egy embert.?

 

A bál díszvendége volt testvérvárosunk, Csíkszereda képviseletében Antal Attila polgármester úr. Elmondása szerint tavaly augusztusban merült fel annak a lehetősége, hogy Budakeszi lakossága segítséget nyújtana a csíkszeredai római katolikus templom orgonájának megvásárlásában. A Buda Környéki Televízió riporterének kérdésére elmondta, hogy Csíkban kevésbé élőek a polgári hagyományok, így a polgári báloké sem. Inkább erősebbek a közösségi, ?intézményesült? megnyilvánulási formák (iskola- és egyházi közösségekben), de szép lenne, ha a polgári bálok is szépen ?begyűrűznének?.

 

Az est egyik érdekes színfoltja volt a divatbemutató, ahol ismert budakeszi személyiségek magyaros motívumokkal készült ruhákat mutattak be. A polgármester asszony mellett személyi titkára, a Hírmondó főszerkesztője, a Nagy Sándor József Gimnázium igazgatónője, az EFMK igazgatónője láthatóan felszabadultan viselte ezeket a ruhákat. ?Divat a magyar! ? mondta örömmel a ruhák tervezője, Takács Zsuzsa iparművész. Hál?Istennek, egyre több tervező fordul a hagyományokhoz. Fontos, hogy ezek a ruhák korszerű anyagokból készüljenek, kiválóan lehessen viselni őket alkalmi és hétköznapi viseletben is.

 

Török István, Budaörs alpolgármestere is részt vett a rendezvényen. Budaörsön is rendszeresek a polgári bálok. Nagyon színvonalasnak tartotta a jubileumi bál műsorát, különösen tetszett neki a nemzeti divatbemutató.

 

Az est folyamán valóban nagyon színvonalas műsort láthattunk, hallhattunk. Fellépett többek között az Acapella & Musica énekegyüttes, a Bujtás Anita hegedűművész, Csíkszeredából András Orsolya, Mihók Attila és bandája, a Duna Művészegyüttes táncosai. A talpalávalót a Standard Band zenekar biztosította.

 

A Budakeszi Város Önkormányzata és a Polgári Körök szervezésében megvalósult jótékonysági Nemzeti bál bevétele 847 600 Ft lett. Az összegyűlt adományt 50-50% arányban osztják el a budakeszi romkert felújításának és a csíkszeredai katolikus templom orgonájának megvásárlása érdekében.

 

Szabó Tibor Mihály

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

 

———–

 

Az első bált 2003 farsangján szervezte a Budakeszi Polgári Körök Szövetsége, mely ezután hagyománnyá vált.

A lelkes szervező csapat hosszú ideig nem változott. A teljesség igénye nélkül: Bíró Ildikó, Komáromy-Poros László, Horváth Jenő, Cseresnyés Éva, Somogyi Farkas József, Kemény Mónika, Virág Bea, Vince Ildi, Forró Gábor és még sokan mások.

Minden bálnak volt valamilyen meghatározó vezérfonala, ennek jegyében készült a műsor és a dekoráció.

Mindig törekedtünk arra, hogy legyen egy közösen előadott produkció is, ez jól összekovácsolta a csapatot.

A legtöbb bálnak a színvonalas, kulturált szórakozás mellett jótékonysági célja is volt. Az ebben az évben a Polgármesteri Hivatallal közösen megrendezett  bál a 10. volt. A rövid filmes ízelítő hiteles képet ad a bálok hangulatáról és lelkesen előadott színvonalas műsorokról.

Úgy hiszem, hogy akik kezdetektől fogva átélték ezeket a csodálatos együttléteket és talán azok is akik most kóstoltak bele ennek a hangulatába, szívesen folytatnák ezt a hagyományt.

 

készítette: Forró Gábor

Megosztom a cikket