NEKEM A DECEMBER

Nekem a december az egyik kedvenc hónapom, imádom a hangulatát! Szeretem a hűvös időt, a havat, ha van, a kuckózós családi estéket, teázásokat, esti fényeket, a várakozást, hogy jön a Télapó és jön a karácsony! Nekem a december más…, díszítem a lakást, de ilyenkor valahogy még több dekoráció kerül szinte minden zugba és ez – nyugtassatok meg – teljesen normális! Nekem a december az illatok hava is, sütistől, fahéjastól, gyertyástól, füstölőstől, mindenestül! A karácsonyi készülődéshez hoztam nektek két klasszikusnak mondható, mégis új ruhába bújtatott, mindenmentes süti receptet! Szeretettel, békességgel teli, meghitt ünnepeket kívánok nektek!

Vigyázzatok magatokra!

Sarkadi Adrienn

https://www.facebook.com/vega_manna-103319501459636

https://www.instagram.com/vega_manna/

 

ZSERBÓ GOLYÓ

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g darált dió
  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál darált gluténmentes zabpehely
  • csokoládé a mázhoz

Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot forrásban lévő vízbe teszem 10 percre, hogy jól megpuhuljon, majd lecsepegtetem és
apróra darabolom. Az összes hozzávalót egy masszává gyúrom, szükség szerint lehet még tenni hozzá zabpelyhet, ha túl lágy vagy lekvárt, ha túl kemény. Ezután hűtőbe teszem minimum 1 órára. Amikor kiveszem a hűtőből, kis golyókat formálok, majd belemártom gőzt felett olvasztott csokoládéba. Alufóliára tettem száradni.

KARÁCSONYI ALMÁS LINZER

Linzer tészta:

  • 300 g barna rizsliszt
  • 200 g szobahőmérsékletű margarin
  • 100 g por eritrit
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 50 ml mandulatej (vagy egyéb tej)

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, majd lassan adagolva a tejet gyúrható tésztává alakítjuk. Tedd a hűtőbe, amíg
elkészül a krém.

Krém:

  • 2 db közepes alma meghámozva, apróra vágva
  • 250 ml víz
  • 1 kisebb fahéj rúd
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 2-3 evőkanál eritrit
  • pár csepp citromlé
  • 150 ml mandulatej
  • 1 csomag gluténmentes vaníliás  pudingpor (nyírfacukor)

Elkészítés: A 150 ml vízben tedd fel főni a fahéj rudat a szegfűszeggel. Ha felforrt és már látod, hogy színt és illatot eresztett (kb. 5-8 perc), akkor add hozzá a maradék vizet, almát, eritritet és a pár csepp citromlevet, majd főzd tovább, hogy az alma megpuhuljon. Ehhez nem kell sok idő, kóstold meg! A 150 ml mandulatejben keverd csomómentesre a pudingport és add az almás részhez. Folyamatos keverés mellett sűrítsd be és hagyd kihűlni!
A sütőt melegítsd elő 180 fokra (alsó-felső állás, ha van ilyen opciód). A tésztát vedd ki a hűtőből és jól belisztezett felületen óvatosan nyújtsd ki, mert elég szakadós.
Szaggass köröket, minden másodikba mintát is nyomhatsz, így lesznek párban alja és teteje. Szóval a körlapokra halmozz a kihűlt krémből, fedd be a mintás körlappal, nyomkodd össze a szélén, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, majd tedd a sütőbe 15-20 percre. Ha megsült, várd meg, amíg kihűl, akkor tudod szépen kivenni a tepsiből!

Megosztom a cikket