Nagyszombat – Húsvéti vigília

A katolikus időszámításban szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása.

 

 

 

A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi.

 

1. Fényliturgia

Ekkor történt a tűz megáldása, majd arról a húsvéti gyertya meggyújtása, mely a feltámadt Jézus jelképe. A templomba való bevonulás után Filó Kristóf atya a húsvéti öröméneket énekelte.

2. Igeliturgia

Az Igeliturgiában kilenc olvasmány található. Hét az ószövetségből, egy szentlecke és az evangélium, ebből legalább három ószövetségit és az evangéliumot fel kell olvasni. A Szentlecke előtt megszólalt az orgona, harangok és a csengők is, amelyek nagycsütörtök óta hallgatnak. A Szentlecke után felhangzott az alleluja (az örvendezés éneke), ami egész nagyböjtben nem szerepelt a liturgiában. A prédikáció után a keresztségi igék megújítása következett.

3. Keresztségi liturgia

Ha vannak keresztelendők, akkor itt történik meg a keresztelés. Ez is régi hagyomány, mivel régen mindig húsvét vigíliáján keresztelték meg a jelölteket. Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet. Sajnos idén Budakeszin nem volt felnőtt keresztelkedő, de a 2013-as évre már ketten jelentkeztek.

4. Eukarisztia liturgiája

Innen a mise a hagyományos rend szerint folytatódott, de sokkal ünnepélyesebben.

5. Körmenet

Ez nem tartozik szervesen a vigíliához. Lehet körmenetet tartani a mise végén, ezzel ?hirdetni a világnak?, hogy feltámadt Krisztus.

 

?Az Úr Jézus, miután szólt hozzájuk, fölment a mennybe, elfoglalta helyét az Isten jobbján, ők meg elmentek, s mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr velük volt munkájukban, és tanításukat csodákkal kísérte és igazolta.?

Márk evangéliuma 16. fejezet

 

Fotógaléria itt.

 

B.K.

 

Budakeszi Hírmondó/Wikipédia

Megosztom a cikket