Mezei Mária emléknap

„Mit üzenhet a ma emberének, egy mai fiatalnak Mezei Mária élete, munkássága? Béke, igaz szó, szeretet, szerelem – mindegyik fogalom fontos, meghatározó volt Mezei Mária életében. (…)
Béke… Ez volt az utolsó szó, amely Mezei Mária ajkairól színpadon elhangzott. 1980-ban szavalta Babits Mihály Zsoltár gyermekhangra című versét, immár súlyos betegen. Mezei Mária átélte a háborút, a menekülést, a kitaszítottságot. Ma, amikor a szomszédunkban szörnyű háború dúl, különös aktualitása van ennek a pár sornak.” -mondta ünnepi beszédében dr. Győri Ottilia polgármester.
Mint fogalmazott: „Budakeszin nemcsak szerepeiről és írásairól emlékeznek rá. De emlékeznek rá, mint emberre. Itt élt közöttünk, sokan ismerték és szerették. Talán emiatt is alakult úgy, hogy egész Magyarországon csak Budakeszin emlékeznek meg Mezei Máriáról!
Csak Budakeszin viseli nevét művészeti iskola és kulturális egyesület. Mezei Mária emlékét tehát Budakeszi ápolja, így óriási a felelősségünk!” – hangsúlyozta a kulturális programmal egybekötött ünnepségen a polgármester.
Elhangzott: Mezei Mária számára Budakeszi jelentette az igazi otthont, amely menedéket a legnehezebb időkben. Mezei Mária szeretetszínházat álmodott ide, a budakeszi erdő szélére. Mi budakesziek vagyunk azok, akik ezt az örökséget megvalósíthatjuk.
A Mezei Mária Művészeti Iskola több évtizedes munkásságával állít emléket színésznőnek. Fiatalok nemzedékei nőttek fel a kezük alatt, és váltak a színház, a zene által teljesebb emberré. Az Önkormányzat pedig a Mezei Mária Kulturális Egyesülettel együttműködve létrehozott színházi produkciókkal élteti tovább a művésznő emlékét.
Tegyünk azért mindannyian, hogy Mezei Mária üzenetét megismertessük a világgal: béke, igaz szó, szeretet és szerelem.
Az ünnepségen a Mezei Mária Művészeti Iskola „Kimagasló művészeti munkáért” járó díját idén Mayer Lili kapta, akinek ezúton is gratulálunk!
A hagyományoknak megfelelően a megemlékezés idén is koszorúzásal kezdődött Mezei Mária sírjánál.

www.facebook.com

Megosztom a cikket