Mezei Mária Emlékhét

A   VI.  Mezei Mária Emlékhét keretében , a “zsoltáros” Mezei Mezei Máriára emlékeztünk.

Ady Endre, Babits Mihály, Nagy Gáspár zsoltár parafrázisaival, a XVI. – XVII. századi zeneirodalom zsoltáraiból válogatva. Közreműködtek: Kiss Eszter színész, a Katona József Színház tagja, Kobzos Kiss Tamás énekmondó, az Óbudai Népzene Iskola igazgatója, Mezei Mária Emlékkórus, Demjén András karvezető.

A Mezei Mária Emlékhét “világzenei” színpadán Elsa Valle, Harcsa Veronika, Kiss Erzsi, Csepregi Gyula, a Jazz nagykövetei, Ferenci György és Rátonyi Róbert után a következő nagynevű vendég Berki Tamás “Szabó Gábor” életműdíjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett jazz énekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

1983. április 20-án Budakeszin hunyt el Mezei Mária színész, kiváló művész ? mondta megemlékező beszédében Fajtha Anita, az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatónője. A továbbiakban Farkasné Fazekas Eszter, Farkas Gyula emeritus polgármester elhunyt felesége In memoriam Mezei Mária című, a másnapi Pesti Megyei Hírlapban megjelent cikkéből idézett: ?Budakeszi sem előtte, sem azóta nem látott ennyi gyászolót, mint Mezei Mária temetése napján. (…) Idős asszonyok érkeztek az ország részeiből, és a sírköveken ülve órákat vártak a tűző napsütésben a szertarás kezdetére. (…) Mezei Mária fehér ruhában feküdt koporsójában. Kedves kertjének virágait, édesapja fényképét, az esküvőjén készült fotót és azt a feszületet tették mellé, amely mindig nála volt utazásai során. Magával vitte az Ő mosolygó Krisztusát a leghosszabb útjára is.

A megemlékezésen ezután két 6. osztályos széchenyis diák szavalatát hallgattuk meg.

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony ünnepi beszédében kiemelte: ?Mezei Mária sokrétű személyiség volt. Leginkább híres dívaként ismerjük, de van egy kevésbé ismert oldala is: egy mély emberi tartalommal teli, ?zsoltáros? Mezei Mária. Az ő vallásosságára kívánunk rávilágítani ezen a héten.? Ő akkor is felvállalta vallásosságát, Istenhitét, amikor emiatt is nem kapott szerepet, háttérbe szorították. 1944-ben a Tátrába menekült a háború elől. ?Találkozója volt a Jóistennel? ? mondta. ?Addig vártam rá, míg eljött hozzám, és megajándékozott engem.? A háború után ebből óriási botrány lett, reakciósnak, egyházi befolyás alatt állónak kiáltották ki. Ennek ellenére kitartott hite mellett, ez olyan emberi nagyságot, tartást jelképez, amit a mai embernek is meg kell mutatnunk. Csak zenés szerepekben léphetett fel, méltánytalanul mellőzték, prózai szerepeket csak 1956 után kapott.

?Mezei Mária nagy érték számunkra, kincs, és erre az értékre évről évre egyre többen kíváncsiak? ? fejezte be ünnepi beszédét a polgármester asszony.

A mai utódok közül Kiss Eszter, a Katona József Színház művésze beszélt Mezei Máriáról. Kifejtette: legenda volt a művésznő magánéletében is. Nagyon erős egyéniség volt, a kor nőideálját testesítette meg: olyan királynő, nagyasszony, akit megközelíteni sem lehetett. ?Ma is színészkirálynő lehetne?  Nehéz kérdés, a ma színészkirálynői sokkal nyitottabbak. Mezei Mária elvonult a külvilágtól, és még így is királynő lehetett? ? mondta a művésznő.

 

Az ünnepi műsorban ezután Kiss Eszter zsoltárokat mondott el nagy átéléssel, majd Berki Tamás és zenekara kápráztatta el a nagyérdeműt.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket