“Mesterek és tanítványaik” adventi koncert december 9-én az Erkel Ferenc Művelődési Központban

 

Az adventi koncert az Erkel Ferenc Művelődési Központ által rendezett komolyzenei koncertsorozat első előadása, mely a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával valósul meg. A 15 éves, országszerte ismert Tabulatúra régizene-együttes és a Kiss Zenede Alapfokú Művészeti Iskola közös koncertje.

 

Az est házigazdája Rossa Levente, az együttes vezetője és a Kiss Zenede AMI népzene tanszakának tanára. A vendégek bepillantást nyerhetnek a mester-tanítvány kapcsolat misztikus világába, mely a kívülállók számára néha láthatatlanul meghitt, játékos, partneri és fegyelmezett. A mai oktatási rendszerben, társadalomban kevés valódi mester-tanítvány viszony tud létrejönni, hiszen ehhez olyan személyes interakciókra van szükség, mely a tömegoktatásban lehetetlen. A tanítvánnyá váláshoz rögös út vezet, nem minden tanuló válik tanítvánnyá. Nem minden pedagógus lesz Mester, aki utat mutat tanítványának, és képes befolyásolni érzelmeit, értékrendjét. A bemutatkozó tanárok és zenész növendékeik a közös muzsikáláson keresztül is bepillantást engednek ebbe a kapcsolatba, emellett pár szóban, kis történetekben a művek mögött rejlő embereket is megismerhetjük. Mivel ez műfaji korlátok nélküli, a reneszánsz időktől a klasszikus zenei műveken át a modernebb dallamokig számos produkció elhangzik a koncerten.

 

A koncerten bemutatkozik: hegedű tanár-diák duett, fuvola trió, énekes produkció, gitár kamaradarab és a legifjabb népi hegedűsök is – mindez a Tabulatúra együttes kíséretével.

A 2000-ben alakult Tabulatúra régizene-együttes a középkori, a reneszánsz, és a kora barokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene széles körben történő megismertetését, koncerteken, rendezvényeken, kulturális eseményeken való bemutatását tűzte maga elé célul. Műsoraikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játszanak; különösen érdekes ez a régi magyar zene esetében: itt ugyanis a ma élő magyar népzene archaikusabb elemei is megjelennek az előadásaik során.

 

Mindenkit várunk szeretettel december 9-én, szerdán 18 órakor az Erkel Ferenc Művelődési Központba az adventi koncertre.


Jegyek 1500 forintért, diákok és nyugdíjasok részére kedvezményesen 800 Ft-ért elővételben és a helyszínen kaphatók (2092 Budakeszi, Fő u. 108.).

 

Megosztom a cikket