Megszavazták az erdei kerékpározás és lovaglás új szabályozását

Az Országgyűlés a mai napon a gyalogos turistákkal azonos szabályokat terjesztette ki az erdőben lovaglókra és kerékpározókra, akik ott eddig csak a nekik kijelölt utakat járhatták, ellenkező esetben folyamatos szabálysértést követtek el, melyet több esetben is büntetett hazánkban a hatóság. Ez egy régóta húzódó problémának vetett véget, amely nagyon sok embert, Budakeszi környékén kiemelten is érintett.

 

 

Szabaddá tették az erdőben lovaglást ? írja az MTI. Az Országgyűlés a gyalogos turistákkal azonos szabályokat terjesztette ki az erdőben lovaglókra, akik ott eddig csak a nekik kijelölt utakat járhatták. A képviselők 296 igen szavazattal (ellenzéki és kormánypárti együttes támogatással), 9 tartózkodás mellett döntöttek a fideszes Horváth László és Potápi Árpád indítványának elfogadásáról.

 

A kormánypárti politikusok a változtatást azzal indokolták, hogy a jelenlegi szabályozásban alkalmazott megkülönböztetés ?komoly anyagi és erkölcsi károkat okoz? a lovasoknak és a lótartóknak ? ennek szellemében változtak ?az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény? egyes pontjai.

 

A zárószavazáshoz előterjesztett egységes javaslat legfőbb pontjai szerint azonban továbbra is marad jelentősége a kerékpáros- és lovas turistajelzéseknek is ? leginkább a ?közös? (például gyalogos/kerékpáros) használatú szakaszokkal kapcsolatos, elsősorban a biztonságot szem előtt tartó rendelkezések és alkalmazandó passzusok kapcsán.

 

Az engedmények a meglévő erdei úthálózatra vonatkoznak, melyeknek használatát mind az állami-, mind a magánerdők esetében az erdőgazdálkodó alapesetben tűrni köteles, az útról letérni azonban továbbra sem ajánlatos.

 

 

Az erdőben a jelzett turistautak és kerékpározás célját szolgáló utak, valamint a bejelentett lovaglás célját szolgáló utak nyomvonalát, jellemző adatait a közjóléti létesítményekről vezetett nyilvántartásban kell nyilvántartani és az erdészeti hatóság honlapján kell majd közzétenni. Megerősíti a törvénymódosítás, hogy az erdőben quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos.

 

 

A módosítások a kihirdetésüket követő napon lépnek hatályba.


Forrás: MTI, terepsport.hu

Megosztom a cikket