Megemlékezés az aradi vértanúkra + kiállítás megnyitó

 

Idén is megrendezték Budakeszin az Aradi vértanúk áldozatairól szóló megemlékezés sorozatot. Az ünnepség az egyik aradi vértanúról elnevezett oktatási intézményben, a Nagy Sándor József Gimnáziumban kezdődött, ahol a tanulók saját előadásukban mutatták be diáktársaiknak az Aradon kivégzett hős tábornokok utolsó gondolatait, szavait és a1848-49-es szabadságharc üzenetét.

 

 

Az ünnepség után a megemlékezők a Nagy-Sándor József Emlékházhoz vonultak, ahol koszorúkkal rótták le tiszteletüket a Budakeszi hőse, Nagy Sándor József honvédtábornok emlékére állított tábla előtt.

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az 1848-49-es szabadságharc hősei teremtették meg a polgári Magyarország alapjait.

Azt mondják, az emlékezet életet ad a halál után, és ezeket az életeket minden magyar szíve, mint egy-egy láng táplálja tovább. Elvekben, eszmékben, rendezvényekben, és a mai kiállításban is.

 

Az Észak-Komáromi küldöttség mutatta be a felvidék hősének: Török Ignác vezérőrnagy életútjáról szóló vándorkiállítást, mely november 8-ig tekinthető meg az emlékházban.

Dr. Novák Tamás, Észak-Komárom alpolgármestere szerint azért fontosak az ilyen kiállítások, mert így nem csak nagyvonalakban, hanem részletesebben meg tudják ismerni az érdeklődök a történelmet és annak fontosságát.

 

Matsinhe Dénes

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket