Magyarországi turnéján Budakeszire érkezik a Hargita Együttes

Szeptember 12-én kéthetes magyarországi turnéra indult a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A 16 nap alatt a társulat 12 helyszínen, tizennyolcszor lép színpadra.

 

Szent Mihály Napi vigasságok keretében szeptember 26-án, pénteken este 18 órától Budakeszin az Erkel Ferenc Művelődési Központ szabadtéri színpadán a Vándorúton – otthonról haza című előadást láthatja a közönség.

 


„Elődeinkkel és utódainkkal mind egyek vagyunk, részei az Életnek, e nagy körforgásnak amiben születés és enyészet természetes rendben követik egymást. A természet érzéktelen, mi töltjük meg érzelmekkel: örömmel és bánattal, kacajjal, könnyekkel … és az élet megy tovább. Közben járjuk az utakat, keressük helyünket a világban.

 

Mindannyian elgondolkodunk néha az életen, az élet értelmén, örök téma ez a művészet minden ágában. Ezt tapogatja le, járja körül Szűcs Gábor rendező-koreográfus is a Hargita Együttes Vándorúton című új műsorában, megállva egy táncra életünk egy-egy kulcspontjánál a születéstől a halálig. Vagy inkább az újraszületésig.

 

 

Velünk, bennünk él kultúránk. Örököljük, gyarapítjuk és átörökítjük utódainknak.”

 

A műsor folyamán különböző tájegységeink táncai elevenednek meg a színpadon. Felcsík, Jászság, Nyírség, Szilágyság, Kalotaszeg, Bonchida, Mezőkölpény, Vajdaszentivány sorakoznak egymás után. Különbözünk, mégis oly hasonlóak vagyunk. Hasonlóak érzéseink és gondolataink, és bár szokásaink, táncaink részleteikben néha nagyon is különböznek, mégis felismerjük őket mieinknek, egyformán részei közös örökségünknek.

 

Ez a műsor úgy szórakoztat, hogy közben gondolkodásra sarkall.”

 

(Forrás: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes honlapja)

 

Az előadás ingyenes. Felajánlásokat Budakeszi kulturális életének gazdagítására fordítjuk.

 

A férőhelyek korlátozottak, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

Mindenkit várunk szeretettel szeptember 26-án, pénteken 18 órakor az Erkel Ferenc Művelődési Központ kertjében!

 

Budakeszi Város Önkormányzata,

Budakörnyéki Székelykör

és az Erkel Ferenc Művelődési Központ.

Megosztom a cikket