Ma van a magyar haditengerészek emléknapja

’Sigmond Bertalan alpolgármester riportot készített Tóth Lukács háborús veteránnal, aki az I. világháború centenáriumára elkészítette a magyar építésű hadihajók makettjeit.

Az összeállításban filmritkaság is látható: a Szent István csatahajó elsüllyesztésének megindító felvételei. „Trianonban még egy kicsi maradt az országból, de ebből semmi az égvilágon nem maradt!”

Látogatás Horthy Miklós katonájánál a magyar haditengerészet napján

Magyar csatahajókról, tengerész hősökről, magyar virtusról…Június 10. a magyar haditengerészek emléknapja. Tóth Lukács karpaszományos tizedest kerestem fel, aki a II. világháborúban harcjármű-szerelőként szolgált, és a "nagy háború" centenáriumára elkészítette az osztrák-magyar Császári és Királyi Haditengerészet flottájának azon hajóit, amelyek magyar mérnökök munkáját, magyar tengerészek hősiességét dicsérik. Az összeállításban filmritkaság is látható: a Szent István csatahajó elsüllyesztésének felvételei. Hajómodelljei 1:200 méretarányban élethű másai a következő hadihajóknak: Budapest 1896, Zenta 1897, Árpád 1901, Károly (Kaiser Karl) 1898, Szent György (Sankt Georg) 1903, Zrínyi 1910, Novara 1913, Szent István 1914.

Közzétette: Sigmond Bertalan – 2020. május 1., péntek

Megosztom a cikket