Ma este köszönt be – az idén együtt a keresztény adventtel – az egyik legmeghittebb zsidó ünnep, a hanuka

Nyolc napon át meggyújtják a színes gyertyákat, minden este eggyel többet, mert a Talmud szerint „a szentség dolgában csak növekedni lehet”. A hanukai menórának kilenc ága van, nyolc napnak megfelelõ nyolc tartó, és egy kilencedik, ebben a sámás, vagyis a szolga ül: ez az a gyertya, amelyikkel a többit meggyújtják.

A hanuka, a fény ünnepe annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött. Amikor i. e. 165-ben felszabadították Jeruzsálemet, a megtisztított Szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, azonban csupán egy napra való olajat találtak. Az új, megszentelt olaj készítése nyolc napig tartott volna. A talmudi történet szerint azonban a kis korsó cseppnyi olaja csodálatos módon nyolc napon át égett, addig, amíg új, szentelt olajat tudtak sajtolni. A hanuka jelentése: felavatás, arra utal, hogy újra az Örökkévaló oltalmába ajánlották a Templomot.

Az olaj csodájára emlékezve sok zsidó családban ilyenkor olajban sült ételeket tesznek az asztalra, például fánkot vagy látkét (latkeszt), azaz burgonyaérmét, amely krumpli, liszt, hagyma, só és tojás hozzáadásával készül.

Az ünnepen különös figyelmet szentelnek a gyermekeknek, akik ajándékot kapnak, s a család játékkal, beszélgetéssel tölti az estét. Ilyenkor a tenderli (pörgettyű) a hagyományos játék. A tenderli négy oldalán egy-egy héber betű olvasható, egy mondat szavainak kezdőbetűi. Ez a mondat: Nész Gádol Hájá Po (vagy Sám) – azaz Nagy Csoda Történt Itt (vagy Ott) – attól függően, hogy Izraelben, vagy attól távol kezdik a játékot. A tenderli mondata az olaj csodájára utal. Arra is emlékeztet, hogy Antiókhosz görög király a Tóra tanulását megtiltotta a zsidóknak, akik ezt természetesen titokban mégis folytatták. A pörgettyűket azonban mindig a zsebükben hordták, s a görög katonák megjelenése esetén úgy tettek, mintha csak a játék miatt gyűltek volna össze.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2970046506639175&id=1869523993358104

Megosztom a cikket