LOVRANITS JÚLIA VILLŐ: Bajban az öreg tölgy

Ez a könyv ízig-vérig ismereteket átadó történetet tartalmaz, mégsem vesz-szük észre, mikor olvassuk, csak később döbbenünk rá, mennyi fontos tudásra tettünk szert. Mármint a felnőttek, a gyerekek, hitem szerint, élvezettel olvassák, hallgatják, és a történet végére észrevétlen megtudnak egy halom dolgot a természetről, a madarakról, a természetvédelemről.

Bodza, az alsó tagozatos kislány, és éppen nyugdíjba készülő, nagyon eleven gondolkodású és vidám nagymamája egy természetet bemutató fotópályázatra gyűjtenek anyagot, mikor észreveszik, hogy bajban van az „öreg” tölgy. Ezt a fát nem sokkal a nagymama születése előtt ültettek, tehát még nem is öreg a fák várható életkorát tekintve, csak szépen megnőtt. Nyomban segítségére sietnek. Hogy hogyan, megtudhatjuk, ha elolvassuk az olykor vicces, mindenképp vidám történetet.

A könyvön sorozatcím is van, Bodza, a természetmentő 1. Ez azt sugallja, hogy lesz még folytatása. Valóban, megjelent már a 2. kötet: Bűntény a Sas-hegyen címmel. Várjuk a következő köteteket a biológus és író Lovranits Júlia Villőtől. A könyv megkapta Az év természetvédelmi gyermekkönyve címet.

Ádám Éva • könyvtáros

 

Megosztom a cikket