Budakeszi – Lich 10 éves Testvérvárosi Szerződésének megújítása Lichben


A lichi Partnervárosi Egyesület és Lich város vezetősége meghívására egy 22 fős delegáció utazott Budakesziről Lichbe, a két város közötti 10 éves testvérvárosi szerződés megújítására.

 

Budakeszi város képviselőit és a Budakeszi Európa Társaság tagjait a hosszú út utáni, esti érkezéskor a vendéglátók és Bernd Klein polgármester fogadta. A delegáció minden tagját családok fogadták és látták vendégül, a Budakeszi városvezetés képviseletében utazó Ohr Alajos alpolgármestert Lich városa hotelben szállásolta el.

 

A következő napon a vendéglátók elkalauzolták városunk delegációját a közeli Marburg városába, amelynek magyarországi vonatkozása, hogy itt található Szent Erzsébet sírja a róla elnevezett templomban.

 

Az esti ünnepség kezdetére a Polgárok Háza díszterme teljesen megtelt a város előjáróival és a Budakeszi barát lichi polgárokkal, valamint Lich testvérvárosainak képviselőivel.

 

A rendezvény nyitányaként a magyar származású „csodahegedűs” Várady Róbert – aki a lichi zeneiskola tanára – és családja fantasztikus zenei koncerttel kápráztatta el a közönséget. Ezt követően Bernd Klein polgármester üdvözlő beszéde következett, melyben a személyes találkozások, kapcsolatok fontosságát emelte ki, utána Ohr Alajos Budakeszi alpolgármestere méltatta ünnepi beszédében a testvérvárosi kapcsolat létrejöttén és ápolásán munkálkodó személyeket, majd a vészterhes magyar történelemből levezetve világított rá egymás jobb megértésének fontosságára, melyre a testvérvárosi kapcsolatok is kiválóan alkalmasak lehetnek és kiemelte Orbán Viktor miniszterelnököt idézve a magyar-német kapcsolatok jelentőségét.

 

A Budakeszi Európa Társaság (BET) elnökeként Kóthyné Herceg Mária az elmúlt 10 évre visszaemlékezve méltatta a közös projektek fontosságát és a baráti kapcsolatok jelentőségét különösen a jelen időkben. A jövőre vonatkoztatva fontos feladatként emelte ki a két város közötti kapcsolat új tartalmakkal való bővítését, melynek során a két város polgárai, egyesületei, intézményei, fiataljai jobban megismerkedhetnek egymással. A közvetlen emberi kapcsolatok segítik Európa fennmaradását. A Budakeszi Európa Társaság nevében az ajándékokat Farkas Gyula expolgármester és Faludiné Kóthy Eszter, a Herceg Tánccsoport vezetője adták át.

 

Lich városa a szerződés megújítása emlékére a tavaly Budakeszinek ajándékozott lichi „BARÁTSÁG” pad mellé – mely a Városháza udvarát díszíti – egy vörös berkenye fát ajándékozott, amit Ohr Alajos és Bakács Bernadett alpolgármesterek vettek át. A vörös berkenye 2011-ben Németországban az év fája volt. Mint ismeretes, városunk tavaly mamutfenyő csemetét ajándékozott Lich városának, ami hamarosan kiültetésre kerül. Reméljük, mindkét város polgárai hamarosan láthatják a városainkban mindkét fát.

 

Kóthyné Herceg Mária

BET elnöke

 


Megosztom a cikket