Levélben fordult a lakossághoz dr. Győri Ottilia polgármester

VESZÉLYHELYZETTEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

Kedves Budakesziek!

A koronavírus terjedésének lelassítása most a legfontosabb feladat, ezért előfordulhat olyan élethelyzet, amivel még sokunk nem találkozott. Kérem, fogjunk össze, és mutassuk meg, hogy a Budakeszin élő emberek figyelnek egymásra és segítik egymást a bajban! Természetesen polgármesterként a hivatali eszközökkel, magánemberként pedig az összes létező feladat elvállalásával próbálok én is tenni azért, hogy szeretett városunkat elkerülje a vírus.
Az alábbiakban tájékoztatom Önöket azokról az intézkedésekről, amelyek minket, budakeszi lakosokat érintenek.

ÓVODÁK, BÖLCSŐDÉK, PIAC, SPORTLÉTESÍTMÉNYEK Szülői igényfelmérést követően március 17. napjától a Budakeszin működő óvodák és bölcsődék teljes bezárásáról döntöttünk a családok és a munkatársak védelme érdekében.

Bezárjuk a piacot, az önkormányzati fenntartásban lévő budakeszi játszótereket, a sportpályát és létesítményeit, a többi játszótér fenntartóit pedig arra kérjük, hogy saját hatáskörben hozzák meg az erre vonatkozó döntést.

A MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR 2020. március 17. napjától bezár, a lejáró könyvkölcsönzési idők a vészhelyzet megszűnését követő 8. napig meghosszabbodnak.

IDŐSEK VÉDELME ÉS ELLÁTÁSA A 65 év felettiek a legveszélyeztetettebb korosztály, számukra javasoljuk, hogy egyáltalán ne hagyják el otthonaikat. A bevásárlást, gyógyszerek beszerzését lehetőség szerint családjuk, ismerőseik segítségével oldják meg, de javasoljuk az online bevásárlást is házhozszállítással, szükség esetén szintén rokonaik segítségét kérve a megrendelésben (pl. bevasarlas.tesco.hu, online.prima.hu, spar.hu/onlineshop).
Akinek nincs kihez fordulnia, kérje az önkormányzat segítéségét a beszerzésben az igazgatas@budakeszi.hu e-mailcímen és 06-20-224-5938, ill. 06-30-951-3368 telefonszámokon. Az önkormányzat a szükségleti cikkek alkalmankénti beszerzését vállalja, a vételár megtérítése mellett. Rászorultsági alapon egyedi elbírálás is kérhető.

Az Idősek Napközi Otthona (Generációk Háza) bezár, nem fogad sem klubtagokat, sem látogatókat. Az élelmiszeradomány-osztás átmenetileg szünetel, de szociális segítséget nyújtunk a rászorulóknak.

A POLGÁRMESTERI HIVATAL március 17-től csökkentett üzemmódban, ügyeleti rendszerben működik. Kérjük Önöket, csak sürgős ügyekben, és elsősorban e-mailen próbáljanak kapcsolatba lépni az ügyintézővel, az e-mailcímek megtalálhatóak honlapunkon, kollégáink rendelkezésükre állnak. Központi e-mailcímünk: jegyzo@budakeszi.hu. Az igazgatas@budakeszi.hu e-mailcímre írhatnak szociális, kereskedelmi, lakcím ügyintézés témakörben; az anyakonyv@budakeszi.hu e-mailcímen fogadják a kollégák a születéssel, házasságkötéssel, halálozással, és hagyatékkal kapcsolatos kérdéseket. További e-mail-címeink: muszak@budakeszi.hu (Műszaki csoport); ado.o@budakeszi.hu (Adócsoport); puiroda@budakeszi.hu (Pénzügyi Osztály). Telefonon kereshetik a hivatalt a 06-23-535-710, valamint a 06-20-224-6172 számokon. A sürgős és halaszthatatlan kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálata előtt elhelyezett ládába kell bedobni munkanapokon 8-17 óra között. Ezzel az intézkedéssel Önöket és a Hivatal dolgozóit is védjük a megfertőződéstől.

ORVOSI RENDELŐK Légúti megbetegedésekkel ne látogassuk az orvosi rendelőt! Koronavírus gyanúja esetén telefonon keressük háziorvosunkat! Az alapellátásban és szakrendeléseken csak a nem légúti betegségekkel és halaszthatatlan problémákkal jelentkezzenek! A leletkiadás bizonytalan ideig szünetel. Akinek van ügyfélkapu regisztrációja, azon belül az EESZT-n (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) hozzáférhet a leleteihez, egyéb esetben telefonon keressék orvosukat! Fogorvosi ellátás csak sürgősségi esetben végezhető, fogorvosi ügyeletet szervezünk.

Kérdéses esetben hívják háziorvosukat, fogorvosukat, védőnőjüket, a Budakeszi Egészségügyi Központ információs számát (06-20-362-7065), illetve dr. Pócza Péter intézményvezető főorvost (06-20-257-2134). A budakeszi orvosi ügyelet diszpécsere a +36 1 646 4090 számon érhető el.

HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉN esetén a karanténba helyezett személlyel az Önkormányzat telefonon egyeztet gyógyszer és élelmiszer igényével kapcsolatosan, és megszervezi az ellátást, a vételár megtérítése mellett. Rászorultsági alapon egyedi elbírálás is kérhető.

ÖNKÉNTES SEGÍTŐK jelentkezését várjuk a budakeszisegit@budakeszi.hu, ill. a bede.bakacs@budakeszi.hu e-mailcímre, valamint a 06-30-951-3368 telefonszámra, felajánlásokat, személyes segítséget szívesen veszünk és köszönettel fogadunk.

A SZOCIÁLISAN RÁSZORULÓK, a vészhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerülők forduljanak bizalommal önkormányzatunkhoz, mindenkinek segítséget nyújtunk!

FONTOS ÓVINTÉZKEDÉSEK! Kérünk minden kedves budakeszi polgárt, hogy saját érdekében lehetőleg maradjon otthon! Kerüljük a közvetlen érintkezéseket: a kézfogást, puszit, ne tüsszentsünk a tenyerünkbe, inkább a karunkba vagy zsebkendőbe, a papírzsebkendőt egy használat után dobjuk szemetesbe. Hazaérkezve kézfertőtlenítés és ruhacsere javasolt!

Bármilyen felmerülő kérdés esetén kérem, a Polgármesteri Hivatal ügyeleti telefonszámát hívják: +36-23-535-710. Munkatársunk igyekszik segíteni, vagy kérdésüket rögzíti és megpróbál rá megoldást találni. Non-stop budakeszi segélyhívó szám: +36-20-626-2092.

Budakeszi, 2020. március 16.

Dr. Győri Ottilia
polgármester

 

A tájékoztató levél nyomtatott formában is elérhető, az önkormányzat megkezdte annak eljuttatását a lakosok postaládájába.

Megosztom a cikket