Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény Budakeszin

A Magyar Népművelők Egyesülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg február 2-4. között a Kultúrházak éjjel-nappal programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A rendezvénysorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az idei rendezvénysorozat fő tematikája: Helyben van a sokszínűség.

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ pályázat útján minden évben csatlakozik a Kultúrházak éjjel-nappal programhoz, bemutatva városunk sokszínű kulturális életét. Idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy az országos rendezvénysorozat három kiemelt helyszínének egyikét Budakeszi adhatta. Sokszínű programjaink az 1849-es “téli hadjárattal” kezdődött a Budai II. Honvédzászlóalj és a Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület közreműködésével, melynek keretében tüzérré avatták Novák Péter zenész-színész-rendezőt, a rendezvény védnökét, aki az ágyú elsütésével indította útjára a 12. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatot.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a megnyitón elmondta, hogy országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát a kezdeményezés, ami még inkább hozzájárul ahhoz, hogy közösségekben élhessük meg az identitásunkat. Nem véletlen, hogy Budakeszi az egyik kiemelt helyszíne a rendezvénynek, az itteni aktív közösségek példát tudnak mutatni más települések számára is, hogy mit jelent a mindennapi kultúra megélése, létrehozása.

Dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere köszöntőjében a magyar kultúra fontos építőköveinek nevezte a kulturális intézményeket. Mint mondta, szerepük kulcsfontosságú a kulturális értékek létrehozásában, és közvetítésében a lakosság felé.

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a kultúra és annak megtartásának lényeges aspektusa, hogy megőrizzük a keresztény kultúránkat és hazánk szuverenitását.

Novák Péter, a rendezvény védnöke elmondta, hogy a cselekvés szabaddá tesz? a közösség valakivé? a kettő együtt jobb emberré! Véleménye szerint a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény lehetővé teszi ennek megvalósulását, mindezt úgy, hogy ezáltal önazonosságunkat megtartja, örökségünket tovább viszi. A megnyitó után a nyitott foglalkozások, a gasztronómia kóstolók mellett a jégpályán és a szabadtéri színpadon a művészeti csoportok bemutatóival folytatódott a sokszínű programsorozat. Sötétedéskor, a közösségi téren a Buda- környéki Hagyományőrző Íjászok szertűz gyújtása és a Szigony zenekar táncháza következett, majd éjjel a Maszkabállal, a The Old Show zenekar fergeteges bulijával zárult a pénteki program. A budakeszi rendezvény 28 résztvevő csoport együttműködésével, közel 130 fellépő közreműködésével valósult meg.

 

Az intézményünkben működő vagy ott megjelenő kulturális értékek bemutatásával Budakeszi kulturális sokszínűségét jelenítettük meg. Ezzel is felhívtuk a figyelmet arra, hogy a közművelődési intézmények sokoldalúságuknak és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő, fejlesztő munkájuknak köszönhetően meghatározó szerepet töltenek be mindennapi életünkben, hagyományaink megőrzésében, bemutatásában és új kulturális értékek létrehozásában egyaránt.

Ezúton is köszönjük minden fellépőnk közreműködését, segítőink, támogatóink együttműködését és kedves vendégeink, közönségünk részvételét!


az EFMK munkatársai

 

 


Megosztom a cikket