Kismamatorna

A várandós torna fontos részét képezi a szülésre felkészülésnek. Sokakban felmerül a kérdés: hogy mikortól érdemes kezdeni és meddig folytatható? Kinek szükséges járnia, és mi történik egy ilyen foglalkozáson?

 

 

A betöltött 12. héttől kezdhetünk – orvosi engedéllyel – várandós tornára járni és akár a várandósság végéig folytathatjuk azt. Az utolsó hetekben kiegészíthetjük a szülésre felkészítő órával.

 

A tornaórákon kívül érdemes látogatni azon kórház előadásait, illetve szülésre felkészítő óráit, ahol szülni fogunk.

 

Kinek ajánlott?

 

Véleményem szerint minden kismamának fontos, hogy részt vegyen várandós tornán, mert ? bár a terhesség nem betegség ? a női test igen nagy változásokon megy keresztül, és a várandós torna segíti a megfelelő fizikai és mentális egyensúly megtartását.

 

Változások a várandósság alatt:

 

1. A hormonháztartás megváltozik, ezáltal hangulatingadozások jelentkezhetnek, érzékenyebbé válunk.

 

2. Szintén a hormonháztartás megváltozása miatt olyan anyagok képződnek, melyek lazítják az ízületi szalagokat, a tokot; ezáltal az ízületeink lazábbak lesznek, így túlzott megterheléskor nagyobb a sérülés veszélye.

 

3. A terhesség alatt fokozatosan nő a kismama testsúlya, mely mind nagyobb és nagyobb terhelést ró az ízületekre és a keringésre ? ilyenkor kialakulhat bokasüllyedés, derékfájás, csípőfájdalom, illetve fáradékonyabbak lehetünk.

 

4. Ahogy a hasunk és a melleink növekednek, a gerinc görbületei is változnak ? a deréktájon lévő homorulat egyre nagyobb lesz ?, a hátunknál lévő domborulat is nő, ezért a nyakunkat előretoljuk. A másik lehetőség, hogy annyira bebillentjük a medencénket, hogy a deréktáji homorulatunkat elsimítjuk, és így az összes többi görbület is laposabb lesz. Egyik variáció sem jó, ezeket próbáljuk elkerülni.

 

5. Ezen változások mindegyike a következő problémához vezet: megváltozik a súlypont, így a kismama egyensúlya is változik, és ügyetlenebbek lehetünk. Nagyon oda kell figyelni, hova lépünk, mert sokkal könnyebben eleshetünk ilyenkor.

 

Mi történik a várandós tornán?


Az első és legfontosabb dolog, hogy egy kis mozgást viszünk mindennapi életünk rohanó sodrába. A várandós tornán nincs ugrálás, nincs kemény izomerősítés, viszont nyugodt, viszonylag lassú mozdulatokból álló, egész testet átmozgató tornát végzünk. Itt lazíthatunk, feltöltődhetünk, és a terhesség okozta hát-, illetve derékfájdalmakat is csökkenteni tudjuk.

 

Találkozunk más kismamákkal, akikkel meg tudjuk osztani tapasztalatainkat, esetleges kételyeinket, és egy-egy új tippet, trükköt is tanulhatunk egymástól. Barátságok szövődnek. Több példa van rá, hogy hosszú időre nagy barátságok alakulnak ki anyák és gyermekek között. Ami talán a kismamáknak a legfontosabb a várandós tornán, hogy olyan légzéstechnikákat tanulunk, melyeket a vajúdás, illetve a szülés alatt is használni tudnak.

 

Figyelmet fordítunk arra is, hogy sokszor bedagad a kezünk, lábunk. Ennek megoldására keringésjavító, úgynevezett vénás tornát tanulunk. Odafigyelünk a gátizmokra, és egy kis intimtornát is beiktatunk a gyakorlatok közé.

 

A kismamatornán végzett gyakorlatsorok megtervezésekor a foglalkozást vezető ? Balogh Zsuzsanna gyógytornász szakember ? figyelembe veszi a várandós szervezet fiziológiai változásait. A helyesen felépített várandós torna a pocakos időszak megkönnyítése mellett a vajúdásra és a szülésre is felkészíti a leendő édesanyát.


A várandós torna helye:

 

Budakeszi Szőlőskert u. 5., a SQUASH Klub tornatermében.

Ideje: minden héten kedden este fél 6-tól 7 óráig,

Balogh Zsuzsanna gyógytornász vezetésével.

Ingyenes!!!

Budakeszi Védőnők ajánlásával és az Budakeszi Önkormányzat támogatásával.

Megosztom a cikket