Kézilabda-vb lesz Budaörsön

Kisorsolták a 2013. augusztus 10-23. között Magyarországon sorra kerülő V. IHF férfi U19 kézilabda-világbajnokság csoportbeosztását Budaörsön. Magyarország a D csoportba került, így a világbajnokság első szakaszában, a csoportmérkőzések során Németország, Ausztria, Norvégia, Venezuela és Gabon ellen lép pályára.

 

A sorsoláson részt vett Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára, Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Mocsai Lajos, a magyar férfi felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, és az együttes tagjai, Nagy László és Harsányi Gergely, valamint a magyar férfi U19-es csapat szövetségi edzője, Kovács Péter, illetve a válogatott több játékosa is.

Az IHF versenyigazgatója, Leon Kalin által vezetett sorsoláson a 3. kalapba sorolt Magyarország házigazdaként kiválaszthatta, melyik csoportba kér besorolást. A szakmai stáb végül a D.jelű hatos mellett döntött.

A Magyar Kézilabda Szövetség egyik elsődleges stratégiai feladata a magyar kézilabda jövőjének, az utánpótlás nevelésének elősegítése. A 2013-as U19 világbajnokságon a jövő magyar férfi felnőtt válogatott kézilabdázói játszanak.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, a világbajnokság Szervező Bizottságának elnöke a sorsoláson hangsúlyozta az MKSZ célját: – Fontos számunkra, hogy Magyarország legalább két évenként otthont adjon kézilabdás világversenyeknek Szerencsére mostanában még túl is tudjuk teljesíteni a tervet, hiszen augusztusban a legjobb ifjakat látjuk vendégül a magyarországi világbajnokságon, míg 2014 decemberében felnőtt női Európa-bajnokságnak adunk otthont Horvátországgal közösen. Idén nem csupán jól szeretnénk megrendezni az U19-es világbajnokságot, hanem az a vágyunk, hogy Kovács Péter csapata is ott legyen a legjobbak között. Remélem, augusztus végére Faluvégi Rudolf, Kovacsics Péter, Borbély Ádám, Stranigg János és a többiek neve minden kézilabdabarát számára sokat mond majd, mert az azt jelentené, hogy ezek a fiúk játékukkal elismertek lettek.

A világbajnokság csoportbeosztása:

A-csoport (Budaörs): Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Japán, Szerbia, Chile.

B-csoport (Budaörs): Svédország, Szlovénia, Katar, Tunézia, Dél-Korea, Románia.

C-csoport (Érd): Spanyolország, Horvátország, Argentína, Brazília, Angola, Franciaország.

D-csoport (Érd): Németország, Ausztria, Magyarország, Norvégia, Venezuela, Gabon.

Az esemény jelentőségét tovább emeli, hogy az ifjúsági világbajnokságok történetében ez lesz az első alkalom, amikor a tornát a felnőtt versenyek mintájára bonyolítják majd le: a válogatottak négy, egyenként hat csapatos csoportban kezdik a tornát. A csoportok 5. és 6.helyezettjei a 17-24. helyért, az Elnöki Kupáért folytathatják a vb-t, míg a legjobb 16 közé jutó, csoportonként 4-4 csapat a nyolcaddöntőben folytatja, egyenes kieséses rendszerben. A nyolcaddöntők, a negyeddöntők és az elődöntők vesztesei helyosztókon lépnek pályára ? a csapatok valamennyi helyezésért lejátsszák a mérkőzéseket a 3-16. helyig az augusztus 23-i döntő előtt.

A sorsolás alkalmával Kovács Áron és a Káosz Központ bemutatta a világbajnokság indulóját, a ?Legenda leszek? című dalt, valamint az eseményen debütált a dal klipje is, amelyben a felnőtt válogatott tagjai közül Nagy László, Császár Gábor, Mikler Roland, Szöllősi Szabolcs és Ancsin Gábor is szerepelt.

Ha megnézzük, hogy a bokszolók milyen zene kíséretében mennek be a ringbe, akkor sejtjük, hogy mi az, ami őket spannolja – mondta el Kovács Áron. – Arra gondoltam, hogy a sportolók szemszögéből közelítek: mi az, amiért ők küzdenek, lelkesednek. Ez a dal a sportoló üzenetét közvetíti ellenfeleinek: reszkess, ez az én napom, most én jövök! Te is lehetsz győztes, de nem ma!

Nagy élmény volt számunkra a forgatás, nekem már csak azért is, mert utánpótlás, és eddig felnőtt szinten sem adatott meg számomra, hogy hazai pályán léphessek pályára világversenyen. Nagyon szurkolok a fiúknak, remélem, itthon még kiemelkedőbb teljesítményre lesznek majd képesek! – hangsúlyozta Nagy László.

A világbajnokság olyan nemzetközileg is elismert, színvonalas, izgalmas sportesemény lesz, amelyet fiataloknak szóló, ill. családi sport- és szórakoztató rendezvények tesznek majd még színesebbé és vonzóbbá, és aktív részvételre, helyszíni szurkolásra buzdítanak.

A világbajnokságról a magyar válogatott mérkőzéseit a SportKlub élőben közvetíti.

 

Budakeszi Hírmondó/budakornyekitv.hu/handballhungary2013.com

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket