Kacskovics Imre: Egy magyar gyógyszer gyakorlatilag semlegesíteni tudja a vírust

December végén kezdték tesztelni hörcsögökön azt a koronavírus elleni gyógyszert, amelyet egy négytagú magyar konzorcium fejleszt.
Kacskovics Imre immunológus, a konzorcium vezetője, az ELTE Természettudományi Karának dékánja az InfoRádió Arénájában elmondta: sikeresek voltak az első vizsgálatok, tehát az állatokon már hatékony a magyar fejlesztésű Covid-gyógyszer.
Tavaly júliusban sikerült a sejttenyészeten először kimutatnunk, igazolnunk ennek a hatóanyagnak a védőhatását. A múlt hónapban, december végén egészen pontosan, sikerült hörcsögökön is – tehát állatkísérletben – igazolnunk a fehérjealapú készítmény sikerességét. A vizsgálat azt mutatta, hogy sikerült megakadályoznunk a hörcsögök fertőzését, illetve a súlyos betegségüket ezzel a hatóanyaggal – fogalmazott konzorcium vezetője, hozzátéve, hogy reményeik szerint tudnak egyszerűsíteni és gyorsítani az állatkísérleten. Mint mondta, ha minden úgy sikerül, ahogy eltervezték, akkor ősszel a klinikai vizsgálat, azaz az embereken való tesztelés is elindulhat.
 
Megosztom a cikket