József de Ponte emlékkiállítás nyílt a Kálvária-kápolnában

„100 éve született Budakeszin egy olyan ember, akire ma emlékezünk. 84 földi éve alatt megfutotta a maga életútját. Akit élete végén úgy temettek el Németországban, hogy koporsója tetején ott volt a budakeszi szülői ház udvaráról származó maroknyi föld, a magyar nemzeti szalaggal átkötve.” – mondta a kiállítás megnyitóján dr. Győri Ottilia polgármester.
Hozzátette: „Kerek íve volt de Ponte József életművének, akit ma ünneplünk. Nem ismertem személyesen, de a fiatalkori fotója alapján egy elszánt, okos, erős akaratú férfi néz ránk. Aki oda helyezte a hangsúlyt, ahova kell. A földi és az égi hatalmak közti kapcsolódás pontos lenyomatai, tükörképei az általa festett templomablakok, egyházi témájú képek, alkotások.
Sokan nem tudják a budakesziek közül sem, hogy a de Ponte család a kitelepítés előtt a Kossuth utca 26 szám alatti házban lakott. Itt működött az édesapa id. de Ponte József családi fotóműhelye is. Az édesapa köztiszteletben álló „főúri” fotósként dolgozott. A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájházban több korabeli fotót is őriznek a munkái közül. Ezek a falu életének hétköznapjait és ünnepi pillanatait örökítették meg.
de Ponte József hosszú évtizedeken át, egészen a 80-as évek végéig nem kereste a kapcsolatot a budakesziekkel. Fájó sebként éltek benne a kitelepítés emlékei. Bizonyára ezért a neckarsulmi testvérvárosi kapcsolat kiépítését kezdetben határozottan ellenezte. De egyszer elérkezett egy fordulópont az életében: oda helyezte a hangsúlyt, ahova kell. Megbékélt és szívvel lélekkel a testvérvárosi kapcsolat létrehozásáért dolgozott.
de Ponte, ahogy a neve is mondja, híd, szellemi-lelki kapocs a két testvérváros, Budakeszi és Neckarsulm között. Ezért is kapott díszpolgári címet 2002-ben Budakeszitől.
Mi budakesziek összetartozunk, bármit is kényszerítettek ránk a múltban a történelem zűrzavaros korszakai. Büszkék vagyunk minden egykori lakosunkra, akik építették közösségünket, jó hírét vitték településünknek. De Ponte József is közéjük tartozik.” – mondta a polgármester.
Úgy fogalmazott: „de Ponte lehet a követendő példa, aki a békét, a megbékélést választotta. Felülemelkedett a történelem okozta sérelmeken, és oda helyezte a hangsúlyt, ahova kell. Bízom benne, hogy az ő példáját mi is követni tudjuk.”
A németországi testvérvárosunk, Neckarsulm főpolgármestere Steffen Hertwig is a kapcsolatépítést, a híd szerep felvállalását emelte ki de Ponte-t méltató beszédében. Úgy fogalmazott, a művésznek a testvérvárosi kapcsolataink kiépítésében meghatározó szerepe volt. A múlt szomorú történéseivel való megbékélése követendő példa és fontos üzenet a ma embere számára, hogy csak az élhet teljes életet, aki nem szakad el a gyökereitől, tudja, hova tartozik.
A Kálvária-kápolnában látható emlékkiállítás megrendezését Budakeszi Város Német Önkormányzata, Budakeszi Város Önkormányzata, és a Budakeszi Szépítő Egyesület támogatta.
A városnak és Farkas Gyula korábbi polgármesternek adományozott képekből az önkormányzat kiállítást rendezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében is. Itt öt de Ponte alkotást láthatnak az érdeklődők.

www.facebook.com

Megosztom a cikket