?Istent dicsőítsük tettel!? Budakeszi tetején ? látogatás a templomtoronyban

A Havas Boldogasszony-templomba volt hivatalos Budakeszi polgármester asszonya, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia.  A vendéglátó Szeleczky Csaba diakónus, Szabó Lőrinc kántor és Mészáros György volt. A magasból csodálatos a kilátás, de lényegesebb ennél, hogy a látogatás maradandó lelki élményt jelentett. A katolikus templom, amelynek sziluettje látható Budakeszi címerében, természetesen nemcsak mint épület jelentős a település életében, hanem az a szellemiség, amit kisugároz: ez az igazán fontos.

 

 

Valószínű, mindenkit érdekel, milyen is lehet egy templomtorony belülről. A régi, működőképes óraszerkezet, az évszázados harangok, mind-mind megmozgatja az ember fantáziáját.  Jelenleg három harangja van a templomnak. (A régi nagyharangot a háborúban elvitték, nyilván kellett a fegyvereknek?) Ezeket 10-20 évente meg kell ?forgatni?, hogy ne mindig ugyanazon a helyen használódjanak el. A legrégebbit 1761-ben öntötték (!), és a felirata csodálatos: ?Töltsd meg szíveinket hittel, hogy Istent dicsőítsük tettel!? A lélekharang is működőképes. Egy rövid ideig új harangozója volt a templomnak: maga a polgármester asszony!

 

 

Nyilvánvaló, ma már elektromos energia mozgatja az óraszerkezetet, amely a sekrestyében található. 1995 óta atomérzékelő van beépítve, ez szabályozza a harangokat.

A látogatás végén Szabó Lőrinc mutatta be hangszerét, a templom orgonáját. A jelenlegi orgonát 1910-ben építették be, szinte kicentizve a régi falak közé, hiszen ez egy kis hangszernek számít?

A vizitáció egy rögtönzött orgona bemutatóval zárult.

 

SZTM

Fotók: Albrecht Jakab és Borda Mihály

Az eseményt a Buda Környéki Televízió rögzítette:

Megosztom a cikket