ISTEN ÉLTESSE OLGA NÉNIT!

Merész Ervin Jánosnét a 80. születésnapja alkalmából február 28-án otthonában köszöntötte dr. Győri Ottilia polgármester és Bakács Bernadett alpolgármester. Olga Sevcsenkó néven látta meg a napvilágot az akkori Szovjetunióban.  A lehetőséget megragadva költözött Magyarországra, ahol a szerelem is rátalált egy katonaember személyében. Háromévnyi udvarlást követően egybekeltek a budavári Mátyás templomban. 13 évnyi házasság után, férje halálával Olga néni egyedül maradt budakeszi lakásukban.

A születésnapi köszöntés alkalmával a múltba révedve rengeteg emlék tört felszínre Olga néniben, amelyeket boldogan osztott meg látogatóival. Kiderült, hogy távoli rokoni szálak fűzik a híres ukrán költő és festőművész Tarasz Hrihorovics Sevcsenkohoz, amire rendkívül büszke volt mindig is, de soha nem kérkedett vele.   A költő jobbágy szülők gyermekeként Szentpétervárra került mesterséget tanulni, ahol hamar kitűnt szellemi képességeivel. Meglátva benne a lehetőséget a költő Zsukovszkij és a festő Brjullov közbenjárásának köszönhetően felszabadították a jobbágyi rendből. A festészet mellett különös vonzalommal viseltetett a költészet iránt és szorgalommal művelte azt, egymásután írva bánatos, mélységes érzelmű költeményeket anyanyelvén, az ukrán nyelven. Műveit mind lefordították oroszra és számos más ország nyelveire is.

Olga néni előkereste a féltve őrzött fényképalbumait, aminek hála betekintést nyerhettek vendégei a fiatalkori életébe. Lenyűgöző szépségét meglátva, egyből megértették, hogy megboldogult férje miért udvarolt és kereste kegyeit hosszú éveken át. Házasságukból nem született gyermek és sajnos közeli hozzátartozói sincsenek már, így egyedül ápolja és szívében őrizgeti élete emlékeit.

Kedves Olga néni, szeretettel kívánunk Önnek jó egészséget és sok örömteli születésnapot!

Megosztom a cikket