Hulla a hó…

Római katolikus templomunkat, Havas Boldogasszony tiszteletére szentelték fel, ezért augusztus ötödikét követő vasárnapon ünnepeljük a búcsú napját. Idén, augusztus 6-án is folytatódott a 6 éve felélesztett hagyomány, miszerint a templom búcsú napja egyben az egész település ünnepe is.

 

Havas Boldogasszony Katolikus Templomunk búcsúja egyben Budakeszi Búcsúja is.

A 10 órai ünnepi szentmise után a közös ünneplés ezúttal a templom és a Szent László Ház közötti térre és az udvaron folytatódott. 11 órakor hullani kezdett a hó.

 

A legenda szerint a 4. században Liberius pápa (352. május 17. – 366. szeptember 24.) idejében az örök városban egy János nevű gazdag patrícius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek ajánlják fel. A Szent Szűz álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani, templomot kell emeljenek tiszteletére. A Szűzanya e szentélyét ezért Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik. A felépített bazilikát Szent III. Szixtusz pápa (432. július 31. – 440. augusztus 18.) díszítette remek mozaik képekkel annak emlékére, hogy az efezusi zsinat 431-ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyai méltóságát.

Budakeszin ezúttal is volt gyermek-foglalkoztató, kirakodó vásár, agapé, térzene és jókedv.

 

Szervezők: Budakeszi Város Német Önkormányzata

Közreműködnek: Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusa, Dalárdája, valamint Fúvószenekara.

 

FOTÓGALÉRIA ITT.

Megosztom a cikket