Hova mehetnek a hajléktalanok?

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Budakeszin, Budaörsön, Biatorbágyon, Herceghalmon, és Törökbálinton komplett, egymásra épülő szolgáltatásokat igyekszik biztosítani a rászoruló hajléktalan emberek részére.

 

 

Cikkünben a Máltai Szeretetszolgálat Közép ? Magyarországi Régiójának intézményvezetője a hajléktalanok által Budaörsön elérhető szolgáltatásokat foglalta össze. A nappali melegedő a XI. kerületben érhető el, az ingyenes orvosi ellátás az I. kerületben, illetve van mozgó rendelő is. Az utcai gondozók elérhetősége: 061/206-5729.

 

Krízisellátásaink 2012. november 1. és 2013. április 30. között:

1. A Budatest XI. kerület, Rimaszombati úti Szociális Központban ügyeletet teljesítő, Budaörsön dolgozó utcai gondozó szolgálatunk a téli hónapok folyamán hétköznaponként 8 és 16 óra, valamint 14 és 22 óra között végzi munkáját, hétvégenként 14 órától 22 óráig érhető el.

Utcai gondozó szolgálatunk elérhetősége: 061/206 57 29

Szociális munkásaink rendszeresen, hetente több alkalommal keresik fel a tartósan közterületen élő, vagy fűtetlen kalyibákban, sátrakban meghúzódó hajléktalan embereket, számukra még a helyszínen meleg takarót, vagy hálózsákot, ruhát, cipőt, élelmiszert biztosítanak. Munkatársaink segítik a rászoruló embereket a szociális ügyeik intézésében, egészségügyi ellátásukban (orvosi ellátás, szállítás, kórházi elhelyezés), érdekeik képviseletében. Szolgálatunk a krízisidőszakban nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a tartósan közterületen élő gondozottjaik rendszeresen forró teához jussanak. Ennek érdekében utcai szociális munkásaink minden este, helyszíneiket körbejárva, hőtartó badellából forró teát osztanak. Ezt a szolgáltatást november hónapban bővíteni szeretnénk. Ennek keretein belül Budaörsön meghatározott helyszínen és időpontban utcai gondozó szolgálatunk teajáratot indít, lehetőséget biztosítva arra, hogy egy estén belül még több rászoruló jusson forró teához.

Munkatársaink a hét minden napján, hajnali kettő óráig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálatának koordinálásával ügyeletet teljesít a főváros budai kerületeiben, valamint Pest megyében, így a segítségre szoruló hajléktalan emberek a késői órákban is gyors ellátáshoz juthatnak. A Szeretetszolgálat Diszpécserszolgálatának elérhetősége: 061/3384186. Diszpécserünk a hét minden napján reggel 8 és hajnali 2 óra között a megadott telefonszámon, a 2. gomb megnyomását követően érhető el.

2. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület a Budaörsön életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan emberek nappali ellátását a főváros XI. kerület, Rimaszombati úton működő nappali melegedőben biztosítja. Az intézményben hétköznap 8 órától 15/30-ig, szombatonként 8 órától 14 óráig fogadjuk a rászorulókat és számukra fürdési, mosási lehetőséget, étkezést, meleg teát, szociális ügyintézést, jogi segítségnyújtást, munkakeresés céljából telefonálási és internetezési lehetőséget, ruhaosztást, csomagmegőrzést, postacímet, csoportfoglalkozásokat biztosítunk.

Az intézmény igénybevételéhez fél évnél nem régebbi negatív tüdőszűrő lelet bemutatása szükséges. Nappali melegedőnket november 1-től április 30-ig a hét minden napján, valamint ünnepnapokon az éjszakai órákban is megnyitjuk. A krízis-férőhelyeken a rászoruló hajléktalan emberek (15-18 férfi) számára étkezést, fertőtleníthető matracokon pihenést, fürdést, diagnózis alapú egyéni szociális munkát biztosítunk. A Budaörsön tartózkodó, fedél nélkül élő emberek a fővárosban található, a Szeretetszolgálat által működtetett egyéb éjjeli menedékhelyek (III. kerület Miklós utcai női férőhelyek, XIV. kerület, Vágány utcai férfi éjjeli menedékhely, I. kerület, Feszty Árpád úti férfi éjjeli menedékhely, I. kerület, Bem rakparton lévő speciális éjjeli menedékhely) által nyújtott szolgáltatásokat is igénybe vehetik. Utcai szociális munkásaink minden esetben a hajléktalan ember egyéni szükségleteinek és állapotának megfelelő elhelyezését tartják szem előtt és ennek megfelelően intézkednek elhelyezéséről.

3. Az orvosi segítségre szoruló gondozottakat utcai szociális munkásaink a Szeretetszolgálat által fenntartott, I. kerület, Bem rakparton működő 24 órás Egészségügyi Centrumba szállítják be, ahol a hajléktalan emberek szakszerű egészségügyi ellátásban részesülnek. Az intézmény az egyszeri orvosi vizsgálaton túl, indokolt esetben, meghatározott időre elhelyezési lehetőséget nyújt az egészségügyi problémával küzdő emberek részére. Azokat a fedél nélkül élőket, akik bizalmatlanok az egészségügyi ellátórendszerrel szemben és ezért intézményi segítséget sem vesznek igénybe, a Szeretetszolgálat Mozgó Orvosi Rendelőjének egészségügyi személyzete nyújt lehetőséget a közterületen történő szakszerű orvosi vizsgálatra. A Mozgó Orvosi Rendelő önkénteseit az utcai szociális munkásaink segítik azoknak a helyszíneknek a feltérképezésében, ahol a rendszeres orvosi ellátásra (sebkötözés, gyógyszerelés, tanácsadás, vény felírása) szoruló hajléktalan emberek élnek. A Mozgó Orvosi Rendelő személyzete minden hétköznap este 18 óra után érhető el.

 

 

 

Mit tehetünk mi értük?

A hajléktalanok élete télen a legrosszabb. Budaörsön mintegy 20-30 folyamatosan itt tartózkodó hajléktalanról tudnak, de ez a szám csak becslés, hiszen nem mindenki kerül az önkormányzat vagy a szociális munkások szeme elé. Van közöttük vidékről a fővárosba jött, iskolázatlan férfi és nő, van olyan, aki itt élte le a családjával az élete nagy részét, majd miután elvált, utcára került. És van olyan is, aki több diplomás, nyelveket beszél, és saját története szerint azért lett hajléktalan, mert kirabolták, lakását elvették. Közös bennük, hogy betegek is, hiszen a gyógyszert sincs miből kiváltani, mert élelemre se telik. Szociális támogatást van, aki kap, van, aki meg sem kísérli kérni. Kölcsönkérnek, amit persze nem tudnak visszaadni, illetve vannak, akik kisebb alkalmi munkákat is vállalnak. Illetve amikor már nincs más, kukáznak.

Ahány ember, annyi sors. S gyakran hiába a segítő jó szándék, tehetetlenek vagyunk, mert teljes egészében mégse vehetjük a nyakunkba egy idegen ember baját; mert nem érzünk bizalmat az illetővel szemben, és ő se felénk; mert nem áll módunkban a valódi bajokat orvosolni.

Mi az, amit mégis, mindannyian megtehetünk értük? Felhívhatjuk a bevezetőben megadott telefonszámot, és megkérdezhetjük, hogy vajon a szociális munkások tudnak-e már az adott hajléktalanról, vagy arról a nem hivatalos ?melegedőről?, ahol több utcán élőt is gyakran látni. És igen, ha megtehetjük, adhatunk nekik élelmiszert, ruhaneműt, takarót, akár közvetlenül, akár a szeretetszolgálaton keresztül. Csak egyet ne tegyünk: ne fordítsuk el a fejünket, ha hajléktalant látunk! Ne dobassuk ki őket a biztonsági őrrel például a hipermarket étkezdéjéből. A biztonsági őrök sajnos ezt rendszerint maguktól is megteszik, olyankor is, ha a szegény ember senkit nem zavar. A napokban szemtanúja voltam, ahogy egy hajléktalan lány az újra tölthető pohárral üdítőt szeretett volna tölteni magának az önkiszolgáló gépnél. Az őrök nem engedték neki, elzavarták, mondván, hogy a poharat alighanem a szemetesből vette ki. Vajon miért nem adtak neki inkább egy tiszta poharat? Vajon kit rövidített volna meg, ha ihat?

Persze a segítő szándékkal pórul is lehet járni. Tudok olyan itt a budaörsi lakótelepen dolgozó fodrászról, aki rendszeresen mosta egy hajléktalan ruháit, beengedte melegedni az üzletébe, ételt adott neki, s tette ezt amíg a vendégei közölték vele, hogy ha nem küldi el, máshoz fognak járni. No meg olyanról is, hogy a megsegített hajléktalan mindenféle lejárató hazugságokat pletykált másoknak azokról, akik szállást, ételt, kisebb összegeket adtak neki. Majd csodálkozott, hogy előbb-utóbb mindenhonnan kitiltották.

A szegénység, a hajléktalanság nagy gond. Az, hogy rendelettel tiltsák ki az utcán élőket, ahogy tették azt több vidéki városban, Budaörsön hál?istennek, senkinek nem jutott eszébe. A híradások szerint az ilyen helyi rendeleteket a napokban alkotmányellenesnek is találták. Viszont a segítség nálunk sem az igazi, van még mit tenni! És nem csak az önkormányzatnak vagy a Máltai Szeretetszolgálatnak, hanem mindannyiunknak. És most eszembe jutott még valami: maguk a hajléktalanok aligha kerülnek számítógép közelébe, hogy az itt található tájékoztatót elolvassák. Ezért aki teheti, nyomtassa ki és adja nekik tovább!!!

 

El. E. / Budaörsi Napló

Megosztom a cikket