Hazatért a Nepomuki Szent János-szobor

2013. július 23-án végső helyére került Nepomuki Szent János szobra, melyet augusztus 11-én 11.00 órakor avatnak fel.

Zsámbéki-medencében elsőként Budakeszi emelt szobrot a szent tiszteletére. A régi, Szent György-templom (mely a mai budakeszi címeren is látható), új harangját az ő tiszteletére szentelték 1713-ban. 1769-ben Nepomuki Szent János a település védőszentjei közé tartozott.

 

A Havas Boldogasszony-plébániatemplom mellékoltárát Nepomuki Szent Jánosról nevezték el, a templom oromzatán álló két szobor közül az egyik szintén őt ábrázolta. A mai Erdő utcai buszmegállónál a 18. század végén még egy kápolna állt, mely feltehetően Nepomuki Szent János-kápolna lehetett.

A szobor, amelynek eredeti talapzata részben megmaradt, a 18. század közepe óta állt valahol a Dorfgraben (Fő utca menti árok) mentén, a templom közelében. A második világháború előtt már a mai Fő utca 211. számú ház udvarán találjuk, az Erdő utca torkolatával szemben, nem messze az elpusztult kápolnától.

A második világháború után a kommunista rendszer esztelen pusztításának áldozata lett. Ismeretlen tettesek valamikor az 1960-as években összetörték, majd egy időre feledésbe merült. A rendszerváltás után dr. Siklósi Gyula régész rátalált az eredeti talapzat két nagyobb darabjára, amelyekről kiderült. A talapzatot restauráltatta, majd elbeszélések és korabeli analógiák alapján Varga Zoltán szobrász-restaurátor rekonstruálta magát a szobrot is.

 

A tervek szerint az újjászületett szobor a templom alatt futó patak közelében, a templomlépcső mellett állt volna, ám az akkori plébános, dr. Németh László atya ehhez nem járult hozzá, ráadásul az akkori települési önkormányzat sem támogatta a szobor felállítását. A régész ezért a szobrot Budajenőre vitette át a Tante Susanne étterem udvarába, ahol a budajenői plébános fel is szentelte.

 

Budai Istvánnak, Budajenő polgármesterének közbenjárásával a szobor 2012 decemberében visszakerült Budakeszire. A Szépítő Egyesület ? Budakeszi Város Önkormányzata és a BVNÖ támogatásával ? a szobrot rekonstruáltatta, és 2013. július 23-án végső helyére, a Havas Boldogasszony-plébániatemplom lépcsőjének patak felőli oldalán felállították.

Bár eredetileg Nepomuki Szent János ünnepén, május 16-án szerették volna a szobrot felavatni, de erre csak augusztus 11-én, 11.00 órakor kerül sor.

 

Fotók: Balczó Kornélia

 

Forrás:

Gellér Dávid: Hazatér a Nepomuki Szent János-szobor

 

Kapcsolódó cikk:

Hazatér a Nepomuki Szent János-szobor

A 2013. július 23-án végső helyére került Nepomuki Szent János szobra. Videó:

Megosztom a cikket