Hatalmas előrelépés a budakeszi egészségügyi ellátásban

Évi 217 millió Ft-os állami támogatással tovább bővülhet a budakeszi egészségügyi szakrendelési hálózat. A kormány döntése értelmében jelentősen növekszik a meglévő szakrendelések heti óraszáma, és több új járóbeteg-szakellátás is indul. Az eddigi önkormányzati finanszírozás helyett, központi költségvetési forrásból működnek majd a szolgáltatások.

A Budakeszi Egészségügyi Központ infrastrukturális fejlesztése már akkor megtörtént, amikor a korábbi 6 rendelő helyett az önkormányzat 10 rendelőhelyiséget alakított ki, hogy megfelelő hely legyen a járóbeteg szakrendeléseknek, mondta a Budakeszi Hírmondónak dr. Győri Ottilia polgármester.

Hozzátette, az önkormányzat már három évvel ezelőtt megkezdte a szükséges kérelmek benyújtását a szakminisztériumoknak. Ennek eredményeként született meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő döntése, amely a 2020. évben befogadott többletkapacitásokról szól.

Budakeszin az önkormányzati finanszírozással működtetett szakrendelések heti óraszáma jelentősen bővülni fog, és az önkormányzati finanszírozást mindegyik esetben állami finanszírozás váltja fel. Másrészt, olyan teljesen új egészségügyi ellátások is indulnak, mint a belgyógyászati, a diabetológiai, a kardiológiai, a sebészeti, a fül- orr- gégegyógyászati, a gyógytorna és fizikoterápiai, az ortopédiai, a teljes körű ultrahang diagnosztikai, valamint a bőrgyógyászati és nemibeteg szakrendelés.

A szülészet-nőgyógyászati szakrendelés önkormányzati finanszírozással korábban heti 4 órás rendelési idővel működött, a jövőben ez 30 óra lesz hetente, NEAK finanszírozással. Az audiológiai rendelések esetén az eddigi heti 6 órás rendelési idejéből a továbbiakban négy órát az állam fog finanszírozni, a másik kettőt pedig a rendelést működtető vállalkozó. A szemészetet eddig heti 6 órában vehették igénybe a budakesziek, az önkormányzat finanszírozásával. A jövőben ezt heti 30 órában lehet majd igénybe venni, és ez esetben is a költségeket teljes egészében az állam vállalta magára. A bőrgyógyászati és nemibeteg szakellátás új rendelés lesz, heti 30 órában. A neurológiai szakellátást az eddigi heti 4 óra helyett, 18 órában lehet majd igénybe venni. Az urológiai szakellátás az eddigi heti 12 óráról 24 órára, a reumatológiai rendelés pedig az eddigi heti 4 óráról 30 órára bővül.

A Budakeszi Egészségügyi Központ idei költségvetése 62 millió forint, amit az önkormányzat biztosít. Ebben szerepel az a 6 millió forint, amit a kardiológiai szakrendelés beindítására különített el az önkormányzat. Plusz költségeket jelent ugyanakkor az egészségügyi szakellátási hálózat bővítése, újabb eszközök beszerzésére és az ingatlankapacitás bővítésére lesz szükség, a jelenlegi 10 rendelőhelyiség ugyanis nem elegendő a feladatok ellátására. Ezért az önkormányzat megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Fő utca mentén elhelyezkedő egykori Városi Tüdőgondozó épületében miként lehetne újabb helyiségeket kialakítani.

A polgármester elmondta, a kormányzati támogatásnak köszönhetően soha nem látott egészségügyi fejlesztések indulhatnak meg Budakeszin. Jelen pillanatban a járványügyi veszélyhelyzet miatt a szakrendelők zárva vannak Budakeszin, csak sürgősségi ellátást lehet igénybe venni, de az önkormányzat megteszi a szükséges előkészületeket, hogy az említett járóbeteg szakellátások a veszélyhelyzet elmúltával minél hamarabb elindulhassanak.

A fejlesztések szükséges feltételeinek megteremtése anyagi terhet jelent az önkormányzatnak, de a budakesziek egészsége mindennél fontosabb. Az elsődleges szempont, hogy ezeket az egészségügyi szolgáltatásokat helyben vehessék igénybe a budakesziek, hangsúlyozta dr. Győri Ottilia.

A polgármester a 90.9 Jazzy  rádiónak is nyilatkozott. Klikk ide az interjú meghallgatásához:

https://hearthis.at/909…/happy-hours-20200416-gyori-ottilia/

Megosztom a cikket